Bifľovanie reálií pre rakúske občianstvo

PRAVDA - Dana Čikelová, Linz, Viedeň | 15.08.2006 23:00
Splnenie sna o získaní občianstva sa prisťahovalcovi v Rakúsku začalo meniť na nočnú moru.

Ak v predpísaných testoch, ktoré bude od septembra musieť absolvovať, nevie odpovedať na otázku, koľko spolkových krajín má Rakúsko či kedy Viedeň vyhlásila svoju večnú neutralitu, má smolu. Test si síce môže viackrát zopakovať. „Ak na to nájde silu, lebo to je čisté šikanovanie cudzincov. Otázky z testu by totiž nezvládli ani rodení Rakúšania,“ hovorí pre Pravdu 24-ročný Jochen, študent histórie z hornorakúske­ho Linzu.

„Položili sme Rakúšanom šesť otázok a zistili sme, že im chýbajú základné politické a historické vedomosti,“ potvrdil Pravde Peter Hajek z inštitútu na prieskum verejnej mienky OGM. „Napríklad 30 percent nevie ani to, kedy sú v krajine voľby,“ vraví.

„Posúďte sami, načo by aj domácemu obyvateľovi, nezaujímajúcemu sa o umenie a históriu, bola informácia, aké najvýznamnejšie umelecké dielo sa nachádza v hornorakúskom kláštore Kremsmünster,“ vraví Jochen. Tak znie jedna z otázok testu na získanie občianstva v Hornom Rakúsku. „Ja to viem preto, že sa o dejiny, literatúru a umenie zaujímam,“ dodáva s úsmevom Hornorakúšan. „Je to Tassilov kalich, nazvaný podľa bavorského vojvodcu, ktorý ho kláštoru daroval,“ vychrlí. „To by mal vedieť Turek alebo Bosniak? A načo by mu to bolo?“ vraví Pravde.

Každá z deviatich rakúskych spolkových krajín má právo zaradiť do testu s 18 otázkami tretinu otázok z vlastných, krajinských reálií. Zvyšné dve tretiny vypracovalo ministerstvo vnútra a obsahujú otázky z histórie celého Rakúska a k jeho demokratickým hodnotám. Cudzinec má na výber z troch možností. Mal by správne odpovedať aspoň na polovicu otázok.

Ovládanie nemčiny a splnenie čakacej lehoty prisťahovalcovi na udelenie občianstva totiž už nestačí. Alpská republika s 800-tisíc cudzincami, ktorí tvoria 10,6 percenta z vyše ôsmich miliónov obyvateľov, sprísnila v novom zákone, platnom od marca 2006, podmienky na udeľovanie občianstva, Nie všetci politici s novelou súhlasia a žiadajú, tak ako zo strany Zelených, jej opravu.

Aj v Linzi sú Zelení, menšia časť krajinskej vlády, proti testom. Ako hovorí šéf ich klubu Gunther Trübswasser, „nie je skôr zanedbateľné, či je krajinský erb erbom toho alebo iného pána? Nezmyselné bifľovanie sa naspamäť nepovedie k cieľu, aby cudzinec lepšie spoznal krajinu, ktorú si zvolil za domovinu“. „Povedie skôr k opaku,“ tvrdí Pravde mestská radkyňa pre integráciu vo Viedni Sonja Wehselyová. Prvé testy na získanie občianstva sa tam konajú 20. septembra. „Týmto zákonom sa integrácii spôsobili ťažké škody,“ vraví.