Poľsko: Najväčšia kríza cirkvi od pádu režimu

alm, ČTK | 06.01.2007 15:33
Kostol Foto: ,
Podľa tlače prežíva poľská katolícka cirkev najväčšiu krízu od pádu komunizmu.
Poľská tlač sa zhoduje v tom, že poľská katolícka cirkev prežíva najväčšiu krízu od pádu komunistického režimu. Noviny tak komentujú prípad varšavského acibiskupa Stanislawa Wielgusa, ktorý sa priznal k spolupráci s komunistickou tajnou políciou. Prípad poľskú cirkev rozdelil: niektorí hodnostári sa odmietajú zúčastniť nedeľňajšieho uvedenia arcibiskupa do funkcie, iní ho bránia a útočia na novinárov.

Prvé stránky najčítanejších poľských denníkov majú jedno spoločné, a to fotografiu varšavského arcibiskupa s rôznymi komentármi. Bulvárny Fakt pridal faksimile dokumentu, ktorým sa Wielgus zaväzuje k spolupráci s tajnou políciou. Je na ňom jeho podpis.

Odborníci i komentátori rozoberajú postup muža, ktorý v piatok dopoludnia poprel, že bol agentom, a popoludní sa k spolupráci priznal. Dziennik píše, že niektorí cirkevní hodnostári sa odmietajú zúčastniť menovania arcibiskupa do funkcie. „Mám iné povinnosti,“ povedal pre denník vysoký gdaňský cirkevný predstaviteľ Tadeusz Goclowski.

Arcibiskup prekročil hranice kompromisu, Cirkev musí hovoriť pravdu, tak znejú titulky v denníku Gazeta Wyborcza, ktorý pripomína históriu cirkvi v časoch komunizmu, rozoberá osudy kňazov, ktorí spolupracovali s tajnou políciou a píše, že sa cirkev ešte úplne neočistila.

Organizátori nedeľňajšej Wilegusovej inaugurácie, ktorej sa má zúčastniť okrem iného aj prezident Lech Kczyński, sa na poslednú chvíľu rozhodli, že akt nebudú pre verejnosť vysielať na veľkej obrazovke, aj keď sa s tým pôvodne počítalo. Dôvody tohto kroku neuviedli.

Rzeczpospolita uvádza, že arcibiskup priznal, že poškodil cirkev, ale so zlomeným srdcom prosí verejnosť o prijatie a sľubuje, že bude bratom, ktorý chce zjednocovať, nie rozdeľovať. Denník zverejnil prieskum, z ktorého vyplýva, že 46 percent Poliakov si myslí, že by arcibiskup mal rezignovať sám na svoju funkciu. Jeho nástup do úradu by sa podľa polovice opýtaných mal odložiť až do vyjasnenia celého prípadu.

Za preláta sa v piatok postavila najpočúvanejšia rozhlasová stanice, Radio Maryja. Jej šéf, páter Tadeusz Rydzyk, prirovnal novinárov k „eskortám smrti odstreľujúcich kňazov“. Za mediálnymi útokmi je podľa Rydzyka snaha liberálov ovládnuť metropolu. Páter zároveň vyzval poslucháčov k čo najhojnejšej účasti na nedeľňajšom uvedení arcibiskupa do úradu, ktoré sa vraj snažia zmariť „nepriatelia cirkvi“.

Na obranu arcibiskupa sa postal tiež denník Nasz Dziennik. Arcibiskup Leszek Slawoj Glódz v ňom uviedol, že zbytočne ľahko sa v súčasnosti kameňujú ľudia.

Talianska tlač: Vo Vatikáne vládne roztrpčenie

Síce to nikto verejne neprizná, ale vo Vatikáne vládne veľké roztrpčenie, napísal taliansky denník La Republicca. Poľskí členovia údajne žiadajú, aby Wielgus z postu varšavského metropolitu odstúpil. „Arcibisku varšavský a takýto nástup do funkcie, to je strašné,“ vyhlásil Adam Boniecki, bývalý vedúci poľského vydania vatikánskeho denníka L´Osservatore Romano.

Vatikán pred niekoľkými dňami oficiálne uviedol, že pri menovaní Wielgusa preskúmali a zvážili všetky okolnosti jeho života, vrátane tých, ktoré súvisia s jeho minulosťou. „To znamená, že svätý otec Stanislawovi Wielgusovi plne dôveruje,“ vyhlásil vtedy Vatikán.

Novo menovaný varšavský arcibiskup Stanislaw Wielgus sa v piatok priznal, že spolupracoval s tajnou poľskou komunistickou políciou. Jeho spoluprácu potvrdila aj oficiálna komisia poľskej katolíckej cirkvi. Arcibiskup zároveň uviedol, že bude rešpektovať akékoľvek rozhodnutie, ktoré v jeho záležitosti urobí pápež Benedikt XVI.

Historici odhadujú, že v komunistickom Poľsku pôsobilo približne 1500 kňazov ako agenti tajnej polície, ktorí donášali predovšetkým na cirkevných hodnostárov.