Najstarší človek pochádza z Kazachstanu

ta, Daily Mail | 26.03.2009 09:54
Sachan Dosovová
Sachan Dosovová, údajne najstarší človek na svete.
Nemá rada sladkosti, vyhýba sa lekárom a miluje slaný vysušený tvaroh. Sachan Dosovová (130) z Kazachstanu by mohla byť najstaršou žijúcou obyvateľkou planéty. Aj keď úrady v Astane stále overujú, či sa skutočne narodila 27. marca 1879, ako je to v papieroch, vyzerá to tak, že dodnes vrtká babka získa svetové prvenstvo.

„Nikdy som nedala do úst čo i len jednu tabletku a ak som ochorela, tak som sa liečila radami svojej babičky. Cukríky som tiež nehltala. Nikdy sa mi nepáčili. Milujem kurt (slaný vysušený tvaroh – pozn. red.) a talkan (pšeničná múka),“ tvrdí Gaukhar Kanievová, babičkina vnučka. „Je to veľmi veselá žena. Možno práve dobrá nálada jej pomohla žiť tak dlho,“ dodáva. Vraj jediným jej problémom je horší sluch, ale babke Sachan to vôbec neuberá zo životného optimizmu.

Kazašská rekordérka, ktorá vychovala desať detí, sa narodila v roku, keď americký vynálezca Thomas Alva Edison po prvý raz demonštroval svetu svoju žiarovku. V tom istom roku sa narodil aj fyzik Albert Einstein či Stalin. Keď prišiel na svet nacistický vodca Adolf Hitler, mala kazašská rekordérka už desať rokov. Keď mala 48, bola svedkom Leninovej Veľkej októbrovej revolúcie a už ako dôchodkyňa, ako šesťdesiatročná, zažila vypuknutie druhej svetovej vojny.

Babička Sachan prežila dvoch manželov a nažive sú dnes už iba tri jej deti. Žije u jednej z vnučiek v malom byte. Aj keď skromne, ale ako vždy s optimizmom. Ak úradníci potvrdia dátum narodenia rekordérky, tak Dosovová by mala o 16 rokov viac ako oficiálne uznávaná najstaršia osoba našej planéty, 114-ročná Američanka Edna Parkerová.