Kto vraždil - Kajínek či polícia?

Andrej Matišák | 30.07.2010 11:26
Jiří Kajínek Foto:
Jiří Kajínek
Polícia opäť preveruje prípad najznámejšieho českého väzňa Jiřího Kajínka. Ten si odpykáva doživotný trest za dvojnásobnú vraždu a upriamil na seba pozornosť aj niekoľkými útekmi spoza mreží. Podľa denníka inšpekcia už niekoľko mesiacov skúma, či zločin v roku 1993 skutočne spáchal Kajínek. Zo záznamov, ktoré vznikli pri odpočúvaní, totiž údajne vyplýva, že vraždiť mohli policajti.

"V súčasnosti sa táto vec vyšetruje, nebudeme poskytovať žiadne ďalšie podrobnosti,“ povedala pre Právo hovorkyňa policajnej inšpekcie Martina Lídlová.

Úrady znovu otvorili Kajínkov spis po trestnom oznámení rakúskeho podnikateľa českého pôvodu Philipa Janýra, ktorý tvrdí, že sa zaujíma o prípady ľudí nespravodlivo odsúdených českou justíciou. Sám podľa denníka Právo čelí trestnému stíhaniu.

Nové skutočnosti v prípade Kajínek vraj vyplývajú z výpovede detektíva, ktorý sa v roku 1993 podieľal na odpočúvaní podnikateľa Antonína Vlasáka. To je človek, ktorý si mal objednať vraždu majiteľa niekoľkých posilňovní Štefana Jandu. Spolu s ním zahynul aj osobný strážca Julián Pokoš. Jeho brat Vojtěch, ktorý bol pri streľbe na Jandu zranený, potom vypovedal, že zabíjal Kajínek. Lenže o ňom vraj vo Vlasákových telefonátoch nepadlo ani slovo.

"Samozrejme som zaznamenala trestné oznámenie pána Philipa Janýra aj aktivitu inšpekcie polície v tejto veci. K aktivite pána Janýra sa však nechcem vyjadrovať. Moje stanovisko k prípadu pána Kajínka sa nezmenilo. Viem, že môj klient dvojnásobnú vraždu nespáchal a o obnovu jeho prípadu sa budem naďalej usilovať. Kedy sa však prípad pána Kajínka k súdu opäť dostane, neviem povedať,“ povedala advokátka Klára Slámová v rozhovore pre prvnizpravy.cz.

Nie je to prvý raz, čo inšpekcia preveruje možnosť, že nevraždil Kajínek, ale policajti. V roku 2004 však vyšetrovanie podobný scenár vylúčilo.

K celému prípadu bude mať pravdepodobne čo povedať aj súčasný minister vnútra Radek John za Veci verejné. Ešte ako investigatívny novinár sa Kajínkovými životnými osudmi zaoberal.

"Sú tam fakty, ako sa vyšetrovanie zamietlo pod koberec, ako sa niektoré stopy vôbec nahľadali,“ tvrdil John v minulosti v televízii Nova. "Strelec na mieste činu nechal cigarety. Z nich by sa dala zistiť DNA a, mimochodom, Kajínek nefajčí. Cigarety sa však stratili. Bola tam mŕtvola zavraždená z druhej strany, ako mal stáť strelec. Bol tam zranený, ktorého nezabili z 20 centimetrov. Je to mystérium. My asi poznáme vraha,“ vysvetľoval novinár v rozhovoroch.

Ako minister je John trocha opatrnejší, ale naznačuje, že kauza Kajínek môže byť opäť horúca. "Ja viem jeden konkrétny posun, ktorý by tým mohol pohnúť, a ten si pre seba nenechám,“ citovalo politika Právo. John však nechce prezradiť podrobnosti.

Kajínek sa k vraždám nikdy nepriznal a tvrdí, že je obeťou sprisahania. Zločinec na seba upútal pozornosť verejnosti, keď 29. októbra 2004 utiekol z jednej z najprísnejšie strážených českých väzníc Mírov. Na slobode strávil viac ako mesiac, dostali ho až 8. decembra. Policajné komando ho zadržalo v Prahe v byte Marie Černé. Je to manželka vraha Ludvíka Černého, ktorý tiež sedel v Mírove.

Kajínek vo filme

Len ťažko si mohli tvorcovia nového českého filmu Kajínek želať lepšiu reklamu ako správu, že prípad zločinca znova preverujú. Dielo o osude odsúdeného sa do českých kín dostane na budúci týždeň, do slovenských 12. augusta. Vo filme sa podľa prvých recenzií autori dosť jednoznačne priklonili k tomu, že ich hrdina je nevinný. Jiří Kajínek na filme spolupracoval, úrady ho však do kina nepustia. Dvojnásobného vraha hrá ruský herec Konstantin Lavronenko.