Kto nahradí Klausa? V Česku sa hlásia záujemcovia

Andrej Matišák | 27.09.2011 08:16
Václav Klaus Foto:
Český prezident Václav Klaus
Nie je jasné, ako sa bude v Česku hlava štátu voliť, ale záujemcovia sa hlásia. Václav Klaus na Pražskom hrade skončí v roku 2013.

Politické strany preto pomaly hľadajú vhodných kandidátov na uvoľnený post. Ešte predtým by sa však mali dohodnúť na tom, či voľba prezidenta bude naďalej výsadou parlamentu, alebo ju dostanú do rúk občania. Českí politici totiž dlhodobo tvrdia, že krajina by mala voliť hlavu štátu priamo, ale zatiaľ sa na tom nedokázali dohodnúť.

„Náš kandidát na Hrad je jasný a je ním Karel Schwarzenberg. On to zatiaľ nepotvrdil, logicky vyčkáva a oznámi svoju kandidatúru, keď bude vedieť, či sa bude voliť priamo,“ citoval denník Právo Petra Gazdíka, šéfa poslaneckého klubu vládnej strany TOP 09. Minister zahraničných vecí patrí podľa prieskumov medzi najpopulárnejších politikov v Česku.

O post hlavy štátu majú záujem aj v ODS, najsilnejšej vládnej strane. Úmysel kandidovať oznámil podpredseda Senátu Přemysl Sobotka, často sa však skloňuje i meno šéfky Poslaneckej snemovne Miroslavy Němcovej.

Nad svojím favoritom uvažuje tiež ČSSD, podľa momentálnych prieskumov najpopulárnejšia strana. Denník Mladá fronta Dnes tvrdí, že najužšie vedenie sociálnych demokratov diskutuje o predsedovi Ústavného súdu Pavlovi Rychetskom.

„Uchádzačov, ktorí sa sami hlásia o prezidentskú funkciu, je už toľko, že je z nich tlačenica. Nemienim sa k nim pridávať ani ich rady rozširovať,“ reagoval na informáciu podľa agentúry ČTK Rychetský.

Klaus bude mať v roku 2013 za sebou dve prezidentské obdobia, podľa súčasnej ústavy by už kandidovať nemohol. Ak však bude priama voľba, nie je vylúčené, že by sa do súboja predsa len smel zapojiť.

„Vo verejnosti prevláda predstava, že hlavou štátu by nemal byť niekto, kto je príliš súčasťou bežnej politiky,“ uviedol pre Pravdu český politológ Jan Bureš. „V prípade priamej voľby však úspešný kandidát bude potrebovať podporu politických strán,“ pripomína expert.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ