Sibírska zima trápi Európanov

Boris Latta | 01.02.2012 09:02
ohrievač, Varšava Foto: ,
Nad jedným zo 48 „ohrievačov“ vo Varšave sa skláňa jeden z jej obyvateľov. Úrady sa tak usilujú pomôcť ľuďom prekonať mrazy až mínus 27 stupňov Celzia, ktoré zaznamenali v utorok.
Už niekoľko dní panuje na starom kontinente arktická zima. Ani v tých najbližších nebude teplejšie. Meteorológovia upozorňujú, že v piatok by mohla teplota klesnúť dokonca na viac ako mínus 40 stupňov. V prípade Česka by tak mohol padnúť rekord z roku 1929, ktorý má hodnotu - 42,2 stupňa Celzia.

„V noci na stredu bude na väčšine územia mínus 14 stupňov Celzia, na severe a severovýchode územia klesne teplota na približne mínus 18 stupňov a v kotlinách dosiahne mráz až mínus 25 stupňov,“ cituje ČTK z výstrahy vydanej Českým hydrometeorolo­gickým ústavom (ČHMÚ). Podľa predpovede arktický chlad má trvať do konca týždňa.

„Celkove mrazy majú povoliť až v polovici februára,“ povedal pre portál iDnes.cz Miloš Dvořák z ČHMÚ. Zatiaľ pribúda podchladených ľudí a sú už aj obete na životoch. Na juhu Moravy záchranári ratovali v utorok dvoch podchladených mužov. V oboch prípadoch zasahovali v skorých ranných hodinách. Oboch „rozmrazili“ až v nemocnici. Toľko šťastia nemala žena v Prahe. Neprežila mrazivú noc v záhradnom prístrešku na Veleslavíne.

Tuhá zima má však aj príjemnejšiu tvár. Potvrdili by to stovky návštevníkov juhočeskej priehradnej nádrže Lipno, ktoré sa premenilo na najdlhšiu korčuliarsku dráhu v republike. Podľa agentúr nie je raritou vidieť na zamrznutej hladine aj korčuľujúcich sa rodičov s deťmi v kočíku.

S mrazmi sa pasujú aj na Ukrajine. Podľa agentúry UNIAN za posledných šesť dní pripravili o život už viac ako 35 ľudí. „Väčšina obetí sú bezdomovci, ktorí zamrzli priamo na ulici. Viaceré obete mrazov zamrzli vo svojich príbytkoch,“ informuje ukrajinské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

V spomínanom období pomáhali zdravotníci aj viac ako 600 podchladeným Ukrajincom. Mnohí z nich utrpeli omrzliny rôzneho stupňa. Úrady sa usilujú obetiam mrazov pomôcť vo viac ako 1 600 strediskách, v ktorých poskytujú teplé jedlo a možno prečkať chlad. Podľa Intefaxu dosahujú teploty v niektorých oblastiach Ukrajiny až mínus 28 stupňov. Okolo 400-tisíc žiakov tak má mimoriadne prázdniny. Zatvorené sú aj predškolské zariadenia. Najväčšiu radosť majú deti v Ivanovo-Frankovskej, Dnepropetrovskej, Žitomírskej a Rovenskej oblasti.

Meteorológovia upozorňujú, že od stredy klesnú teploty až do mínus 32 stupňov. Mráz „zatvoril“ aj trhoviská, na ktorých Ukrajinci už tradične kupujú poľnohospodárske prebytky. V tejto súvislosti farmári už informovali, že mrazy prakticky zničia všetky oziminy, a teda aj tohtoročnú úrodu.

V Poľsku, Rumunsku aj Bulharsku len za jediný deň zamrzlo viac ako dvadsať ľudí. Podľa BTA v mnohých oblastiach museli vyhlásiť mimoriadny stav. Rumuni čelia napríklad až tridsaťstupňovým mrazom. Situáciu pomáha riešiť aj armáda. Stovky podchladených ľudí skončili v nemocniciach. Jedným z opatrení úradov je uzavretie hraníc pre vozidla s letnými pneumatikami.

Rovnako komplikovaná situácia je aj v Bulharsku. Trvalé sneženie kombinované s víchricou si vyžiadalo vyhlásenie mimoriadneho stavu vo viacerých oblastiach. Tisíce Bulharov sú bez elektriny. V niektorých mestách padol až osemdesiat rokov starý teplotný rekord. V Sofii napríklad namerali v noci na utorok mínus 20 stupňov. Na uliciach metropoly ponúkajú trpiacim od zimy teplý čaj, ale aj stravu.

Život sa pomaly zastavil aj v Srbsku. Viaceré cesty sú pre množstvo snehu neprejazdné. Desiatky dedín živel odrezal od okolitého sveta. Niektoré záveje majú až tri metre. Viazne nielen zásobovanie, ale aj poskytovanie zdravotníckej pomoci.
Poliaci zažívajú najtuhšiu zimu od čias merania teploty. Minulý víkend zažili až mínus 27 stupňov Celzia. Z pondelka na utorok zamrzlo podľa agentúry PAP desať ľudí. Tak ako inde aj v Poľsku majú mrazy trvať do konca týždňa.

Extrémny chlad zažívajú v týchto dňoch aj vo Francúzsku a Veľkej Británii. Situáciu komplikuje aj obrovská nádielka snehu. V tomto smere padol denný rekord. Vo viac ako dvadsiatich francúzskych departmentoch vyhlásili oranžový, predposledný, stupeň ohrozenia. Na juhu krajiny, iba 40 kilometrov od Nice, sú polmetrové záveje. Miestni obyvatelia vraj také čosi nevideli roky. Záveje na cestách a poľadovica komplikujú život vodičom, ktorých úrady vyzývajú, aby ak je to len trochu možné, zostali doma.

Príčiny terajšieho ochladenia
Treskúce mrazy v Európe spôsobuje oblasť vysokého tlaku vzduchu nad severom západnej Sibíri. Následkom toho je prúdenie studeného vzduchu z Ruska na západ. Na samotnej Sibíri dosahujú teploty približne mínus 45 stupňov. V noci klesá teplota v niektorých oblastiach aj pod mínus 54 stupňov. Školy majú prázdniny a energetické firmy hlásia rekordnú spotrebu plynu. Denne je to dve miliardy kubických metrov, čo je asi ročná spotreba Bulharska.

zdroj: Interfax