Spoločný bojkot ukrajinských majstrovstiev je otázny

SITA | 15.05.2012 16:19
Ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie v pondelok rokovali o možnom spoločnom bojkote blížiacich sa futbalových majstrovstiev sveta, ktorých časť sa uskutoční na Ukrajine. Dôvodom je údajné porušovanie práv uväznenej expremiérky Julije Tymošenkovej, ktorá si vo väzení odpykáva sedemročný trest.

Nemecko presadzuje v tejto otázke spoločný postup, jeho názor však nezdieľajú najmä ukrajinskí susedia ako napríklad Poľsko. Zdržanlivá je aj vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné záležitosti Catherine Ashtonová, ktorá presadzuje „vyčkávaciu taktiku“.

„Nie sme v štádiu, aby sme urobili rozhodnutie v otázke účasti, ale budeme pozorne sledovať vývoj,“ vyhlásila šéfka európskej diplomacie. Nemenovaný zdroj, na ktorý sa odvoláva agentúra AFP, označil rokovania za „dlhé a vášnivé“. Ashtonová sa bude o tejto téme ešte v utorok na bilaterálnej schôdzke rozprávať aj s ukrajinským premiérom Mykolom Azarovom.

Tymošenková svojich dozorcov obviňuje zo zlého zaobchádzania a odopierania riadnej zdravotnej starostlivosti. Až doteraz pritom odmietala pomoc domácich lekárov a žiadala liečbu v zahraničí. Tymošenkovej vyjadrili podporu mnohí zahraniční politici a situácia vyústila až do zrušenia víkendového summitu v Jalte pre bojkot zo strany väčšiny pozvaných prezidentov.