Rath tvrdí, že o úplatku nevedel, v podlahe skrýval ďalších 30 miliónov

Pravda.sk, SITA | 16.05.2012 09:51, aktualizované: 
David Rath Foto:
David Rath.
Hajtman Stredočeského kraja David Rath, ktorého ešte v pondelok protikorupčná jednotka prichytila so sedemmiliónovou hotovosťou, vo svojom dome ukrýval ďalších 30 miliónov českých korún (v prepočte asi 1,1 milióna eur).

S odvolaním sa na závery domovej prehliadky o tom v stredu napísal denník Mladá Fronta DNES. Obrovský obnos peňazí údajne poslanec za opozičnú Českú stranu sociálne demokratickú (ČSSD) umiestnil pod podlahovú prikrývku v jednej zo svojich izieb.

Rathovo zadržanie bolo podľa českej polície výsledkom dlhodobého asi polročného vyšetrovania, pričom politika osobne sledovali a odpočúvali aj jeho mobilný telefón. V súčasnosti sa nachádza v cele predbežného zadržania, kde si počká na to, či na neho sudca uvalí vyšetrovaciu väzbu.

Česi môžu tipovať, koľko miliónov polícia nájde
Česká stávková kancelária Fortuna vypísala kurzy na to, koľko miliónov polícia dokopy nájde u Ratha doma či v kancelárii. Rozhodujúce bude číslo zverejnené políciou či štátnym zastupiteľstvom do nedele 20. mája do 22.00.

Najnižší kurz 1,2 je vypísaný na možnosť, že to bude menej ako 38 miliónov. Číslu 38–50 miliónov zodpovedá kurz 3 a sume nad 50 miliónov kurz 4.

Stávkujúci môžu tipovať aj typy škatúľ, v ktorých sa prípadné ďalšie milióny nájdu. Škatuľa od topánok má kurz 1,3, od whisky kurz 2 rovnako ako IKEA škatuľa od sušienok. Škatuli od televízora prisúdili bookmakeri kurz 8 a obalu od práčky dokonca kurz 12.

Poslanec síce z titulu svojej funkcie disponuje imunitou pred stíhaním, tá sa ale nevzťahuje na situácie, keď je podozrivý prichytený priamo pri páchaní trestného činu. Podľa ústavných právnikov, na ktorých sa odvolávajú české médiá, to bol práve tento prípad.

O úplatku vraj nevedel, myslel si, že v škatuli je víno

Rath sa prostredníctvom svojej hovorkyne vyjadril k svojmu zatknutiu z dôvodu prijatia úplatku vo výške siedmich miliónov korún. Podľa jeho údajov na návšteve dostal zabalenú škatuľu s vínom, v ktorej potom zasahujúce policajné komando našlo peniaze.

„Na návšteve som dostal zabalenú škatuľu s vínom. Následne ma prekvapilo policajné komando a k môjmu úžasu boli v škatuli namiesto fliaš vína peniaze,“ tvrdí Rath. Známy politik si je pritom vedomý toho, že je to „bizarná historka“, ktorá znie veľmi neuveriteľne. „Život niekedy neuveriteľný skutočne je,“ uviedol. Celá záležitosť v ňom budí dojem „dobre pripravenej a uskutočnenej spoločenskej popravy politika“. Dodal tiež, že je pripravený rezignovať.

Rath už nie je hajtmanom

Český prezident Václav Klaus sa nazdáva, že zadržanie opozičného poslanca Davida Ratha na jednej strane poškodzuje mienku verejnosti o českej politike, no na druhej je to aj „to najlepšie, čo sa mohlo stať“. Potešilo ho predovšetkým „rezolútne a nekompromisné“ konanie českej polície. Napriek tomu však podľa Klausa vzniknutá situácia „nesmierne“ poškodzuje českú politiku a dôveru občanov v politický systém. Ďalších poznámok na adresu obvineného poslanca ČSSD sa zdržal, a to napriek tomu, že ten sa o neho „celé roky nevyberavo otieral“.

Líder ČSSD Bohuslav Sobotka v stredu večer potvrdil, že poslanec Rath sa vzdal funkcie v strane i postu hajtmana Stredočeského kraja a taktiež aj členstva v strane. Poslanecký mandát si podľa dostupných informácií zatiaľ ponechal.

Ratha zadržali v pondelok večer a polícia ho následne v utorok obvinila z prijatia úplatku. Spolu s ním obvinili ďalších sedem ľudí. Zadržanie bolo podľa českej polície výsledkom dlhodobého vyšetrovania. Polícia rázne odmietla, že by šlo o politickú likvidáciu.

Rath je doktorom medicíny a členom ČSSD je šesť rokov. Krátko bol aj ministrom zdravotníctva vo vláde premiéra Jiřího Paroubka. Počas svojho neskoršieho pôsobenia v parlamente sa preslávil viacerými kontroverznými vyjadreniami na adresu svojich kolegov. Ako hajtman Stredočeského kraja pôsobí od roku 2008 a v súčasnosti patrí medzi popredných predstaviteľov ČSSD.