Najbohatšia žena sveta zarába pod zemou

Miroslav Čaplovič | 25.05.2012 07:59
Gina Rinehartová Foto:
Austrálska miliardárka Gina Rinehartová (vľavo) prichádza so svojou dcérou Giniou na jednu konferenciu o podnikaní. Najbohatšia žena sveta má štyri deti, ale s tromi potomkami nedokáže nájsť spoločnú reč.
Topí sa v peniazoch, ale chýba jej šťastie v rodine. Hoci má šancu stať sa najbohatším človekom na svete, dáva si pozor na každý minutý dolár.

Reč je o Gine Rinehartovej – o Austrálčanke s obrovským majetkom, ktorý sa závratne zväčšuje. Priemerne zarábajúci človek na Slovensku by musel žiť a pracovať nemožných 160 rokov, aby získal to, o koľko sa jej len každú hodinu rozrastá hodnota podnikateľského impéria. Gina Rinehartová bohatne každých 60 minút o 1,5 milióna eur. „Celkovo vlastní majetok vo výške 22,48 miliardy eur, čo z nej teraz urobilo najbohatšiu ženu na svete,“ napísal v najnovšom vydaní týždenník Business Review Weekly (BRW).

Nárast nemá obdobu

Začínala ako dvojciferná milionárka, keď v roku 1992 ako jedináčik zdedila po otcovi rudné bane. Impérium s nerastnými surovinami zveľaďovala tak, že sa z nej stala miliardárka. „V porovnaní s hodnotou zdedeného majetku je teraz 386-krát bohatšia,“ podotkol denník Herald Sun.

Najväčšia finančná šťastena na ňu usmiala vlani. Pribudlo jej až takmer 15 miliárd eur. „Taký nárast nemá obdobu. Je to výsledok zahraničných investícií do nových projektov, zvýšená ťažba a oživenie cien železa,“ poznamenal zmienený časopis.

Vzostup 58-ročnej Rinehartovej sa pravdepodobne nielenže nezastaví, dokonca má šancu vytvoriť ďalší rekord. „Existuje reálna možnosť, že sa stane najbohatším človekom na svete. Ak pretrvá silný dopyt po nerastných surovinách, bude potrebné otvoriť nové bane,“ povedal Andrew Heathcote z BRW pre noviny Daily Telegraph. Najviac bohatstva (zhruba 54 miliárd eur) má v súčasnosti mexický telekomunikačný magnát Carlos Slim Helu.

Rinehartovej dokonca predpovedajú, že v starobe možno bude trojciferná miliardárka. „Ak bude pokračovať čínsky rast a ďalších 20 rokov vysoká ťažba, ak zostanú silné ceny železa a uspejú jej projekty, potom je možné, že sa zrodí prípad za 100 miliárd austrálskych dolárov,“ napísal portál venovaný biznisu Smart Company. Miliardárka bohatne nielen z predaja železnej rudy, ale aj z uhlia.

Stretnutie s princom

Austrálske médiá sa ponosujú, že Rinehartová odmieta žiadosti o rozhovor. „Všetci novinári sú komunisti,“ pre denník The Age opísal jej názor nemenovaný človek, ktorý ju dlho pozná.

Miliardárka si prísne si stráži súkromie a nezvykne sa často ukazovať na verejnosti. Výnimku urobila napríklad vlani, keď bola medzi hosťami na stretnutí s britskou kráľovnou Alžbetou II. a jej manželom počas ich návštevy Austrálie.

Princ Philip sa vyzvedal, prečo je medzi pozvanými, aby zistil jej meno a čím sa živí. Skromne odvetila, že prišla preto, lebo je lojálnou občiankou monarchie (Austrália patrí do Britského spoločenstva národov). „Philip bol trochu podráždený, keďže nedostal jasnú odpoveď. Rozlúčil sa s ňou slovami, že ju zrejme zavolali, lebo má asi najväčší klobúk v Austrálii. Obaja sa na tom zasmiali,“ napísali noviny The Age. Denník Daily Mail tvrdil, že princ uštipačne varoval, že s takým klobúkom by mohla niekoho pichnúť do oka.

Dvaja muži, štyri deti

Rinehartová sa prvý raz vydala ako 19-ročná. Z tohto manželstva, ktoré sa po ôsmich rokoch skončilo rozvodom, má dvoch potomkov. Druhý raz sa sobášila, keď mala 29 rokov; za muža si zobrala takmer o 30 rokov staršieho amerického právnika. Mali spolu dve deti. Ovdovela tri roky po svadbe.

Rodinný život Rinehartovej vyzerá ako opak jej podnikateľského úspechu. Dobre vychádza iba s 25-ročnou dcérou Giniou. S ďalšou a s dvoma synmi je rozhádaná. Spor zašiel tak ďaleko, že putoval na súd, čaká sa na verdikt. V stručnosti – kameňom úrazu je rozloženie vplyvu vo fonde, ktorým spravujú rodinný majetok. „Rinehartová začiatkom tohto roka povedala, že ak sú tri staršie deti nešťastné zo zvýhodneného života, ktorý im umožnila, tak môžu odísť a hľadať si prácu,“ napísal denník Daily Telegraph.

Nie je to prvý raz, čo má boháčka opletačky na súde. Keď táto vdova hľadala novú lásku, zaľúbila sa do svojho ochrankára. Vysvetľoval jej, že je zadaný a nemá záujem o svadbu s ňou. Ona však naliehala, telesný strážca ju zažaloval pre sexuálne obťažovanie. Prípad sa vyriešil mimosúdnou dohodou.

Mentalita pevnosti

Podľa austrálskej tlače je Rinehartová typ dravej podnikateľky, ktorá chce všetko sama riadiť, pričom najbližší podriadení si niekedy myslia, že vo firme len ona vie, čo sa deje v najdôležitejších záležitostiach. S uznaním sa o nej vyjadrujú ako o šikovnej šéfke, ktorá má veľké pracovné nasadenie.

Zdá sa, že je posadnutá prísnymi bezpečnostnými opatreniami. „V hlavnom podnikovom sídle sú na recepcii nepriestrelné sklá, zamestnanci majú vstup do budovy na elektronický systém odtlačkov prstov. Mentalita pevnosti sa rozšírila k rodinnému areálu na drahom predmestí Perthu,“ napísal The Age. Nachádza sa tam vila, ktorú postavil jej otec; druhý dom postavili, keď sa prvý raz vydávala. Okolie strážia kamery a na plote visí varovný nápis, že je pod vysokým elektrickým napätím.

Tí, čo u nej pracovali, tvrdia, že o zamestnancov sa vie dobre finančne postarať. Na opačnej strane každého podozrieva, že sa chce na nej priživiť. „Nedôveruje nikomu a od všetkých očakáva najhoršie,“ citoval The Age jedného z bývalých pracovníkov, ktorý si neželal uviesť svoje meno. Podľa neho nútila podriadených, aby ujednávali cenu s dodávateľmi tovarov do sídla firmy aj v prípade, že išlo o nízke sumy.

Rinehartová je známa tým, že podporuje ľudí, ktorí spochybňujú teóriu o globálnom otepľovaní. V tejto súvislosti sa dôrazne postavila proti tomu, aby štát uvalil vyššie dane na ťažbu nerastných surovín, ktoré pri spracovaní ovplyvňujú ovzdušie.