Masaker v Sýrii šokoval svet, zahynuli desiatky detí

ČTK | 27.05.2012 19:44
sýria, mrtvoly Foto:
Fotografia neznámeho autora údajne zachytáva obete masakru v meste Húlá.
Sýrsky režim v nedeľu odmietol zodpovednosť za piatkový masaker v meste Húlá, nad ktorým dáva mnohé krajiny najavo zdesenie.

Odporcovia vlády autoritatívneho prezidenta Assadom tvrdia, že stredosyrské mesto sa stalo terčom bombardovania zo strany vládnych oddielov a že mnoho civilistov zavraždila vládna milícia. Podľa predstaviteľov OSN zahynulo najmenej 92 ľudí vrátane 32 detí mladších ako desať rokov.

Vládne sily v nedeľu podľa vzbúrencov zabili ďalších dvoch mužov, ktorí sa v Damasku zúčastnili protestu proti piatkovému masakru. Podľa niektorých predstaviteľov opozície bolo v piatok najmenej 109 civilných obetí, napísala agentúra Reuters.

Dnes boli tvrdé a zatiaľ bližšie nespresnené boje ohlásené z ďalšieho stredosyrského mesta Hama, uviedli podľa agentúry AFP aktivisti zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva (OSDH).

Kvôli piatkovému masakru požiadala Británia o mimoriadnu schôdzku Bezpečnostnej rady OSN. Tá by sa podľa agentúry ITAR-TASS, ktorá sa odvoláva na diplomatické zdroje, mala uskutočniť ešte dnes. Americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová hovorí o „zverstvách“ a v sobotňajšom vyhlásení Damasku odkázala, že USA vystupňujú tlak na Asada a jeho „kumpánov“, ktorí musia odísť. „Medzinárodné spoločenstvo musí hovoriť jedným hlasom a požadovať koniec krviprelievania,“ uviedla ministerka zahraničia EÚ Catherine Ashtonová.

Sýrske úrady popreli, že by za piatkový masaker niesli zodpovednosť. „Boli zastrelené deti, ženy a starí ľudia. To sýrska armáda nerobí,“ tvrdí hovorca ministerstva zahraničia. Podľa neho majú vraždenie na svedomí „teroristi“ a došlo k nemu vraj po boji medzi povstalcami a silami vernými Asadovi. Hovorca vyhlásil, že masaker bude vyšetrovať osobitná komisia.

V meste Hamá sa z niekoľkých štvrtí v nedeľu o­zývala streľba zo strany provládnych síl, uviedla OSDH. V noci vraj armáda bombardovala povstalecké mesto Rastan ležiace asi 30 kilometrov severne od Homsu, boje a násilie hlásia aj z iných častí Sýrie.

Damask v apríli sľúbil, že bude dodržiavať šesťbodový mierový plán, ktorý dohodol osobitný vyslanec OSN a Líbya arabských štátov (LAS) pre Sýriu Kofi Annan. Jeho súčasťou je prímerie a stiahnutie ťažkých zbraní z miest.