Bilderberg sa koná pri Bielom dome, témy sú eurozóna aj Grécko

SITA | 01.06.2012 21:13
Bilderberg Foto:
Ilustračné foto
Tohtoročná konferencia zoskupenia známeho ako Bilderberg sa koná neďaleko Bieleho domu v meste Chantilly, kde sa vplyvní svetoví činovníci stretli aj pred poslednými americkými prezidentskými voľbami pred štyrmi rokmi.

Pozvaní svetoví lídri, finančníci a ďalšie vplyvné osoby sa zišli vo štvrtok v prísne stráženom hoteli Marriott, kde budú za zatvorenými dverami rokovať až do nedele.

Práve nejasné témy a otázni hostia sú zdrojom konšpiračných teórii o záujmoch účastníkov.

Tí sa stretávajú každý rok a debatujú o záležitostiach celosvetového významu. Tento rok by sa nemali vyhnúť ani situácii v eurozóne a budúcnosti Grécka v nej či voľbám prezidenta USA. Medzi vybranými hosťami by ani tentoraz nemal chýbať exminister zahraničných vecí USA Henry Kissinger či dedič a filantrop David Rockefeller. Tradičným účastníkom je aj holandská kráľovná Beatrix.

Bilderberg tvoria svetoví politickí lídri, finančníci či šéfovia nadnárodných korporácií. Tradícia ich schôdzok sa začala v roku 1954, keď sa zišli prvýkrát v holandskom meste Oosterbeek, v hoteli Bilderberg.

Kým v minulosti sa organizátorom darilo stretnutia držať v tajnosti, v posledných rokoch sa verejnosť miesto ich konania dozvedá. Rovnako tak i mená účastníkov, z ktorých je približne 30 stálych, zatiaľ čo zvyšok tvoria pozvaní hostia z politických, bankových či mediálnych kruhov z celého sveta.