Aj Dzeržinskij a Stalin sú opäť spolu

Boris Latta | 11.06.2012 12:00
socha Foto:
J. V. Stalin, dlhoročný neobmedzený sovietsky vládca.
Zatiaľ čo nový ruský minister kultúry chce pochovať pozostatky boľševického lídra Vladimíra Iľjiča Lenina uložené od roku 1924 v mauzóleu na Červenom námestí, niektoré jeho sochy z ulíc a námestí hlavného mesta už dávno "pochovali".

Lenin, Dzeržinskij, ale aj Sverdlov, Stalin, Brežnev či Kosygin však "ožili“ a sú opäť spolu. Mnohí z nich boli za života vedľa seba, ale po ich smrti v podobe sôch sa rozišli po celej Moskve. Dnes sú opäť vedľa seba, ibaže tentoraz v Muzeone, ako Moskovčania volajú Park umení v centre mesta na Krymskom nábreží.

„Chodím sem pravidelne, pretože priamo v srdci Moskvy plnej áut a šumu je tu oáza ticha a možného oddychu,“ povedala pre Pravdu učiteľka Lena, teraz čerstvá mamička trojmesačného Igora. Zatiaľ čo synátor spí v kočíku a mama číta knihu, spod neďalekého stromu ich „stráži“ Felix Dzeržinskij, šéf niekdajšej bezpečnosti NKVD. V časoch ZSSR sa jeho socha týčila pred budovou vtedajšej štátnej bezpečnosti KGB na Lubianke. Pamätník „železného Felixa“, ako ho volajú ľudia, čaká povinná reštaurácia. Dodnes totiž vidieť na soche stopy udalostí zo začiatku 90. rokov, keď ju jeho odporcovia pokreslili a obliali farbou. "Ani v Muzeone nemá čo hľadať. Na rukách má krv miliónov nevinných ľudí,“ reaguje muž stredných rokov, ktorý chcel ostať v anonymite, na otázku, čo si myslí o terajšom „trvalom“ bydlisku Dzeržinského. Reštauráciu bude potrebovať aj nenávidený, ale stále aj zbožňovaný Josif Vissarionovič Stalin. Bude potrebovať „plastickú“ operáciu, pretože prišiel o nos…

„Nikoho z nich som osobne nezažila a vôbec mi neprekáža, keď mi pri oddychu asistujú. O mnohých som len počula od rodičov alebo z masmédií,“ dodáva učiteľka Lena s tým, že „je to predsa kus našich dejín a jej predstaviteľom právom patrí miesto v Muzeone“.

Myšlienka vytvorenia parku sa zrodila v roku 1991. Otcovia mesta vtedy rozhodli o demontovaní mnohých moskovských pamätníkov venovaných sovietskym komunistickým činiteľom. Našli im miesto v jednom zo zákutí parku s viac ako 700 sochami. Každý, kto chce, sa môže do vôle nabažiť pamätníkmi „sovietskeho realizmu“. Nájde tu napríklad kópiu "Matky vlasti“, ktorej originál stojí vo Volgograde, ale aj súsošie „Robotníka a družstevníčky“, ktoré tróni pred vchodom do areálu Výstavy úspechov národného hospodárstva. Nájdeme tu však aj sochy spisovateľa Maxima Gorkého či ruského básnika Sergeja Jesenina, ale aj panovníčky Kataríny I. A nad všetkými svedkami minulosti tróni obrovské súsošie Petra I. na malom výbežku rieky Moskvy v tesnej blízkosti parku.

O pokojnú atmosféru Muzeonu majú však dnes záujem nielen predstavitelia dávnej minulosti, ale aj nedávno ešte žijúci mecenáši. Napríklad tzv. noví Rusi, zbohatlíci „zrodení“ po udalostiach zo začiatku deväťdesiatych rokov. Napríklad riaditeľ obrovského obchodného domu, šéf autoservisu či rôzni podnikatelia. Ich sochy, ktoré sa v parku objavili bez povolenia, napokon z rozhodnutia otcov mesta odstránili na jeseň minulého roku a uschovali v depozitári.

Podľa oficiálnej štatistiky je dnes na území hlavného mesta 668 pamätníkov, z ktorých 513 vzniklo v posledných desaťročiach. Mnohé z nich možno skončia práve v Muzeone. V tomto roku ho čaká začiatok rekonštrukčných prác. Na jeho konci sa má stať počas víkendových dní a sviatkov súčasťou pešej zóny tiahnucej sa popri rieke až po park kultúry nesúci meno spisovateľa Gorkého.