Najšpinavšia volebná kampaň za 22 rokov

Soňa Pacherová | 08.02.2012 20:00, aktualizované: 
protest, Gorila Foto:
Korupčná kauza Gorila vyhnala ľudí do ulíc a ovplyvnila predvolebnú kampaň.
Korupčná kauza Gorila, ktorá sa dotýka politických špičiek. Tvrdé podpásové útoky prirodzených politických partnerov nielen voči volebným súperom či novinárom, ale aj voči sebe. Zlá hospodárska situácia, keď počet nezamestnaných je najvyšší od roku 2004. Vypäté emócie, aj napriek silným mrazom plné námestia nespokojných ľudí, vajíčkami obhádzaná budova parlamentu, vodné delo opäť v akcii.

Kampaň pred marcovými predčasnými voľbami sa síce oficiálne začína až 18. februára, no už teraz sa v súvislosti s ňou uplatňujú mimoriadne špinavé praktiky. Občania strácajú dôveru v politikov, ktorí nedokážu riešiť ich problémy, no naďalej si zveľaďujú vlastné majetky.

PIANO

 Prečítajte si komentár Petra Javůrka "Kampaň ako spravodajské hry? ":[http://nazory.pravda.sk/…/sk-nkom.asp?…]Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„Vzniknutá situácia je dokladom toho, že obmena politických elít je v súčasnosti viac ako potrebná. Nielen na Slovensku, v celej Európe vyplávali na povrch korupčné kauzy a nemožno predpokladať, že tí, ktorí sa v politike pohybujú už dlho, sa do nich nezamočili. Kto kráča po močarine, nutne sa bahnom zašpiní,“ hovorí politológ Tomáš Koziak.

Chybou podľa Koziaka je, že politika je momentálne akousi „zbernou nádobou“ príliš ambicióznych jedincov, ktorí sa nevedia naplno realizovať v iných oblastiach a vo vstupe do nej vidia tú najľahšiu cestu, ako zbohatnúť.

Už po októbrovom páde vlády Ivety Radičovej (SDKÚ) sa bývalí koaliční spojenci začali osočovať z toho, kto je zaň najviac zodpovedný. „Hoci kabinet mal v sebe od počiatku zárodky rozkolu, aj tak skončil až nečakane skoro,“ tvrdí Koziak. Aj tak naštrbené vzťahy medzi koaličnými stranami a frakciami sa ešte zosilnili v predvolebnom bo­ji.

Najprv prišlo nezákonné odpočúvanie novinárov vojenskou kontrarozviedkou, pre ktoré napokon Ľubomír Galko (SaS) stratil kreslo ministra. Potom na povrch vyplával megaškandál „opičieho“ spisu s vážnymi podozreniami o „kupovaní si“ politikov finančníkmi z Penty, ktorý vyhnal do ulíc desaťtisíce protestujúcich v niekoľkých slovenských mestách. Následne sa zase dostala na verejnosť aj „esemesková“ komunikácia človeka spájaného s podsvetím s vtedajším šéfom parlamentu Richardom Sulíkom (SaS).

„Pravdaže, Gorila bola účelovo načasovaná pred voľbami. Na svetlo by sa však dostala, aj keby sa predčasné voľby nekonali,“ myslí si politológ. Podľa neho je táto kauza stále len slabým odvarom podobných škandálov vo Francúzsku, v Grécku či Maďarsku. „Aj ona však svedčí o tom, že súčasnú krízu nemožno považovať len za ekonomickú, ale aj za spoločenskú a morálnu. V každom štáte sa predsa nájdu bezcharakterní politici, ktorí za peniaze dokážu presadiť akékoľvek rozhodnutie,“ myslí si Koziak.

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH), ktorý dôrazne sľúbil Gorilu vyšetriť, musí odvčera vysvetľovať, prečo sa na webe objavil ďalší prepis, podľa ktorého mal donášať tajnej službe. Požiadavka Igora Matoviča (OĽ) na niektorých predstaviteľov jeho hnutia, aby sa podrobili skúške neúplatnosti na detektore lži, viedla k rozpadu jeho kandidátky. No aj na Matoviča najnovšie „prasklo“, že mal kedysi dať úplatok lekárovi, ktorý operoval jeho vážne chorého otca.

Ako zdôrazňuje politológ Rastislav Tóth, „dnes už všetci v politike bojujú proti všetkým, a najmä v prípade terajších vládnych strán je to už boj o život, keďže preferencie im klesajú a miest v parlamente je málo“. „Politici stredopravej časti spektra už pomaly nemajú dôvod sa medzi sebou rozprávať. Nájsť by ho znovu mohli azda len vtedy, keď by po voľbách získali nadpolovičnú väčšinu a mohli by zostaviť vládu – čo však nie je veľmi pravdepodobné. Ak sa však Smeru podarí získať do vlády silného koaličného partnera, nenávisť ostatných bude ešte zúrivejšia,“ varuje Tóth.

Aj prípadné ďalšie kauzy, ktoré sa v predvolebnom boji ešte len objavia, môžu podľa Martina Slosiarika z agentúry Focus odradiť v marci voličov od cesty k urnám. V tom však nevidí nijaké východisko. „Tak, ako svet nie je len čierno-biely, nemožno ani všetkých politikov považovať za korupčných. Kto voliť nepôjde, s nikým okrem seba nevybabre. Ak už nemáme dôveru voči známym tváram, ešte vždy si môžeme vybrať medzi tými neopozeranými,“ hovorí.

Demokratický systém totiž podľa Slosiarika nie je od základu zlý, aj keď chyby určite má. „Demokracia je práve tým prostriedkom, ktorý umožňuje kauzy rozkryť a prijať také ochranné opatrenia, aby sa v budúcnosti už nemohli zopakovať,“ uzatvára Slosiarik.

Vývoj politickej situácie pred predčasnými voľbami

október 2011

  • po roku a pol nestability a stáleho chaosu padá vlády Ivety Radičovej, priamym dôvodom bol euroval
  • bývalé koaličné strany zostávajú spolu vládnuť, ale vzájomne sa napádajú, najväčšie útoky sú medzi SaS a SDKÚ

november 2011

  • škandál s nezákonným odpočúvaním novinárov Vojenským obranným spravodajstvom, premiérka preň napokon odvolala z funkcie ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS)

december 2011

  • tesne pred Vianocami sa na internete objavil údajný spis SIS s názvom Gorila o korupčných praktikách z rokov 2005 a 2006, do ktorých boli zapletení vtedajší čelní politici, najmä z SDKÚ, a predstavitelia finančnej skupiny Penta.

január 2012

  • napätie medzi pravicovými stranami sa stupňuje, SaS vyzýva šéfov SDKÚ Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša, aby odišli z politiky
  • SDKÚ začínajú prudko padať preferencie
  • do ulíc vychádzajú pre kauzu Gorila protestovať tisíce ľudí
  • koncom mesiaca prepukla kauza Sasanka, ktorá poukazuje na esemeskovú korešpondenciu v čase voľby generálneho prokurátora medzi vtedajším šéfom parlamentu Richardom Sulíkom a podnikateľom Mariánom Kočnerom, spájaným s mafiou

február 2012

  • kandidátka Obyčajných ľudí Igora Matoviča sa rozpadla pre neochotu niektorých členov hnutia preukázať neúplatnosť na detektore lži, vzápätí aj Matovič musí priznať, že už aj on dal úplatok
  • na internete sa objavil ďalší prepis, podľa neho mal minister vnútra Daniel Lipšic, ktorý verejnosti sľúbil dôsledné prešetrenie Gorily, v minulosti spolupracovať s tajnými službami
  • konflikt na pravej strane politického spektra sa prenáša už aj medzi SDKÚ a KDH. SDKÚ hovorí, že KDH chce ísť po voľbách so Smerom, a preto nepodporilo ich návrh

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ