Podpisové hárky 99 % preveruje polícia

pk, vv | 14.02.2012 12:00
99 percent, Alena Dušatková Foto:
Na čele kandidátky strany 99 % stojí Alena Dušatková.
Hnutie 99 %, ktoré sa podľa posledných prieskumov blíži k hranici piatich percent potrebných na vstup do parlamentu, sa nemusí k voľbám dostať. Polícia sa pustila do preverovania podpisových hárkov, vďaka ktorým ho ministerstvo vnútra zaregistrovalo. Existuje totiž podozrenie, že minimálne časť z 15-tisíc odovzdaných podpisov je sfalšovaná.

Pravde to potvrdili viacerí ľudia, ktorých podpisy figurujú na hárkoch. Patrí medzi nich napríklad Vladimír Belák. „O ničom takom neviem a nič podobné som nepodpisoval,“ povedal, pre Pravdu. Rovnako reagovala aj Viola Bollová. Rodinu Cyrila Bartoša informácia o tom, že jeho meno figuruje na nejakom podpisovom hárku, nemilo prekvapila.

„Môj manžel mal trikrát mozgovú príhodu. Ja mám iné starosti a on nič nemohol podpisovať,“ uviedla staršia pani. Aj manželka Bohumila Antala odmieta, že by jej muž niečo podpísal. „Na sto percent žiadnu listinu nepodpisoval. My chodíme všade spolu a ani u nás nikto nebol, aby sme niečo podpísali,“ povedala Antalová.

Informácie o možnom falšovaní sa objavili už pred časom, teraz o preverenie podpisových hárkov požiadala mládežnícka organizácia SDKÚ Nová Generácia na základe notárskej zápisnice, ktorú zverejnila Zuzana Huttová zo Senice. Tvrdí v nej, že len ona sama sfalšovala približne 1 500 podpisov, za čo dostala od neznámych mužov tisíc eur.

Hoci ministerstvo vnútra nie je povinné pri každej registrácii nového subjektu preverovať všetky odovzdané podpisy, ktorých musí byť najmenej 10-tisíc, v prípade 99 % podnet už odstúpilo polícii. „Tá je kompetentná v tejto veci konať,“ uviedol hovorca rezortu Gábor Grendel.

Hnutie 99 % – občiansky hlas falšovanie podpisov odmieta. V stanovisku pre médiá v utorok zopakovalo, že splnilo všetky zákonné podmienky na vznik politického subjektu. „Hnutie bolo právoplatne zaregistrované na ministerstve vnútra a riadne sa zúčastní na parlamentných voľbách,“ reagovali kandidáti hnutia Pavol Pavlík a Alena Dušatková.

Ústavný právnik Peter Kresák hovorí, že podozrenia tohto druhu môžu viesť až k vylúčeniu strany z parlamentných volieb. „Rozhodnúť však musí súd. Môže tak spraviť aj tesne pred termínom konania volieb,“ hovorí. Na rozhodnutie súdu si bude musieť počkať aj Ústredná volebná komisia, keďže podľa jej šéfky Lívie Škultétyovej sú ďalšie kroky mimo jej kompetencií.
Notárska zápisnica mladej Seničanky, ktorú má k dispozícii aj denník Pravda, obsahuje 38 konkrétnych mien aj s adresami, ktoré mali byť súčasťou podpisových hárkov.

Huttová, ktorá čestné vyhlásenie iniciovala, tvrdí, že pri falšovaní hárkov si pomáhala Zlatými stránkami a čísla občianskych preukazov si vymýšľala. Tvrdí, že tak robila na podnet dvoch neznámych mužov, ktorí jej za každý podpis ponúkli jedno euro .„Ďalej mi uviedli, že oni získavali údaje o občanoch aj z databázy SIS a polície,“ uviedla v zápisnici. Do tej dala podľa vyhlásenia len tie mená, ktoré mala poznačené na papieri a pamätá si ich.

Stranu 99 % zaregistrovalo ministerstvo vnútra 6. decembra. Na neplatnosť podpisov dosiaľ neprišlo, keďže podpisové hárky podľa zákona nie je povinné podrobne kontrolovať. Praxou býva, že si náhodne vyberie niekoľko ľudí, ktorí by mali svoj podpis potvrdiť.

PIANO

 Prečítajte si aj komentár Mariána Repu "‚Žarty bokom‘ ":[http://nazory.pravda.sk/…/sk-nkom.asp?…]Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ