Pevnosť v Komárne možno v zozname UNESCO

ČTK | 15.01.2007 15:03
Pevnosť v Komárne Foto:
Pevnosť v Komárne
Slovensko a Maďarsko podali spoločný návrh na zápis komárňanskej pevnosti do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Zástupcovia ministerstiev kultúry oboch krajín podpísali návrh v Komárne. Komisia UNESCO rozhodne o zápise budúci rok, pričom Slovensko podalo samostatne aj ďalšie dva návrhy.

Na Slovensku sú v súčasnosti štyri lokality svetového dedičstva. K Banskej Štiavnici, Spišskému hradu, Vlkolíncu a Bardejovu naposledy pribudlo historické centrum mesta Bardejov. Najnovšie Slovensko podalo tri návrhy, podľa Soni Uličnej z ministerstva kultúry sa o zápis medzi svetové pamiatky okrem komárňanskej pevnosti uchádzajú aj Levoča a drevené kostolíky na východe Slovenska. 

Spoločný návrh z Komárna predloží Maďarská republika do 31. januára na prerokovanie odbornej komisii UNESCO do Paríža. Komárňanský pevnostný systém na sútoku Dunaja a Váhu sa v polovici 19. storočia stal najväčšou a najsilnejšou obrannou stavbou rakúsko-uhorskej monarchie.

Medzinárodný Dohovor o ochrane svetového kultúrneho a prírodného dedičstva platí od roku 1972. Prvé tri slovenské lokality Banskú Štiavnicu a technické pamiatky okolia, Spišský hrad a pamiatky okolia a Vlkolínec zapísali do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO v roku 1993, o sedem rokov neskôr odsúhlasili aj centrum Bardejova.