Policajtov skúmajú len pri nástupe

Dagmar Teliščáková | 18.06.2012 13:00
mestská polícia, mestskí policajti Foto: ,
Ilustračná fotografia
Mestskí policajti prechádzajú psychotestmi iba pri nástupe do zamestnania. Neskôr ich psychický stav a spôsobilosť pre výkon služby nikto systematicky neskúma.

„Je to rovnaké ako v Policajnom zbore a ostatných ozbrojených zložkách, čo znamená, že keď nastupujú, robia psychotesty. Potom je to už otázka na psychológa, ako psychotesty dotyčného človeka vyhodnotí, pretože človek sa vyvíja a každý je iný. Možné riziká by mal odhaliť práve psychológ,“ hovorí prezident Združenia náčelníkov mestských a obecných polícií Ján Andrejko.

Potenciálnym páchateľom trestného činu je podľa neho v podstate každý. „Záleží na okolnostiach. Niekto znesie väčšiu stresovú záťaž, iný nie. Policajti sú vyberaní tak, aby zvládali oveľa ťažšie stresové situácie ako bežní občania,“ zdôrazňuje Andrejko s tým, že keď je niekto dlhodobo vystavovaný stresovým situáciám, môže zlyhať.

Odborníci sa prihovárajú za systematické a opakované psychologické kontroly. Andrejko je v tomto smere zdržanlivý. „Nie sú v nijakej ozbrojenej zložke a neviem, či by takéto niečo mohlo pomôcť. Neviem, ako to celé vyhodnotí psychológ, ale keď je raz niekto zatlačený do kúta a nemá kam ustúpiť, tak koná skratovo. Aj keby desaťkrát prešiel psychotestmi, keď sa dostane do takého stavu, že to ďalej nevie zvládnuť, tak tam nepomôže nič,“ tvrdí Andrejko.

V Martine okrem psychotestov pri nástupe, ktoré sú zamerané na osobnostné predpoklady, agresivitu či komunikáciu, sa policajti podrobujú aj ďalším. „Práve preto, že naši policajti zbrane nosia, je podmienkou na výkon služby aj získanie zbrojného preukazu. Znamená to, že sa musia podrobiť aj príslušným špeciálnym psychotestom, aby ho dostali,“ hovorí náčelník Mestskej polície v Martine Ivan Špánik.

Obecní policajti môžu byť ozbrojení aj nemusia. Použiť zbraň môžu v nutnej obrane a krajnej núdzi, podľa Špánika zo zákona o obecnej polícii ešte aj ako donucovací prostriedok, konkrétne úder zbraňou.

„Naši policajti nosia zbraň na osobnú ochranu. Martin je veľké mesto, viackrát boli napadnutí a majú na starosti aj ochranu a kontrolu objektov. Najmä v noci, keď je páchateľ v objekte, je veľký predpoklad, že môže byť ozbrojený. Nechať policajtov bez zbrane, keď idú do takého rizika, to by asi celkom nesedelo,“ zdôvodňuje martinský náčelník.

Hurbanovský policajt zbraň, ktorou strieľal, vlastnil nelegálne. Môže sa mestský policajt k nelegálnej zbrani dostať skôr ako hociktorý bežný človek? „K nelegálnej zbrani sa možno dostať len nelegálnym spôsobom. Môže ju nájsť, odcudziť alebo kúpiť od priekupníka ktokoľvek. To sú len individuálne sklony,“ odpovedal Špánik.