Huba: Otepľovanie prinúti čoskoro aj Slovákov robiť si obedňajšiu siestu

TASR | 02.07.2012 19:14
Mikuláš Huba Foto:
Poslanec za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti Mikuláš Huba.
Otepľovanie klímy čoskoro aj na Slovensku prinúti ľudí k zmene životného rytmu. Podľa poslanca Národnej rady SR za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti (OľaNO) Mikuláša Hubu si približne o desať rokov aj ľudia na Slovensku budú musieť robiť poobede siestu a nepracovať. Podobne, ako to v súčasnosti funguje napríklad v Španielsku či Taliansku, kde ľudia pri 40-stupňových horúčavách cez obed nepracujú a do ulíc či práce sa vracajú podvečer, keď sa vzduch trochu ochladí.

„Ak bude takýto trend pokračovať, nebude to trvať viac ako desať rokov a takto sa zmenám klímy prispôsobíme aj my,“ odhadol Huba, ktorý pôsobí aj ako ochranca životného prostredia. Je to podľa neho logické aj z hľadiska energetických nákladov na chladenie budov.

Napríklad v Spojených štátoch amerických sa podľa Hubu už aj v súčasnosti vynakladá viac energie na chladenie budov než na ich vykurovanie. Ale smerujeme k tomu aj my a globálne otepľovanie bude tomu len nahrávať, dodal.

Štát môže podľa jeho slov v prípade globálnych zmien klímy postupovať dvomi základnými stratégiami. Prvou je znižovanie príspevku človeka ku klimatickým zmenám. „Čiže znižovanie vypúšťania množstva látok, ktoré podľa väčšiny expertov prispievajú k tomuto procesu a zrýchľujú zmeny klímy,“ opísal Huba.

Druhou stratégiou je podľa jeho slov prispôsobovať sa a zohľadňovať tento proces. „Napríklad v tom, že keď vieme, že nám niekde hrozí povodňové riziko, tak tam nebudeme stavať domy,“ vysvetlil Huba.

Tiež tak, že štát sa bude snažiť zatrávňovať a zalesňovať pozemky, ktoré nie je možné využívať ako ornú pôdu, a zabraňovať tak vysušovaniu pôdy. Či vysádzaním takých porastov a plodín, ktoré viac zadržujú vlahu.