Starostka dala petíciu preveriť prokuratúre

Renáta Jaloviarová | 03.07.2012 12:00
V Oravskej Lesnej viac ako 900 ľudí podpísalo petíciu za zachovanie všetkých parkovacích miest pred obecným úradom. Petíciu dala starostka Viera Mazúrová preveriť prokuratúre, čo niektorí poslanci označili za zastrašovanie ľudí.

Zaniknuté parkovacie miesta pred úradom by mali nahradiť nové v širšom centre. Tvrdí to starostka. Poslanec miestneho zastupiteľstva Jozef Roštáka takúto rošádu označuje ako – zeleň miesto parkoviska a parkoviská miesto zelene. „Podľa štúdie by asi dve tretiny parkovacích miest z parkoviska pred obecným úradom boli zobraté, to že budú v širšom okolí, je zbytočné,“ myslí si.

Podľa starostky obce Viery Mazúrovej všetky parkovacie miesta zostanú, akurát nebudú priamo pred obecným úradom. Priestor pred úradom chce obec, ktorá sa vlani stala dedinou roka, zveľadiť a upraviť, aby bol bezpečnejší a zároveň sa stal oddychovou zónou.

Petíciu proti tomuto projektu z takmer 3 400 obyvateľov podpísalo 927 ľudí. Podľa starostky 168 podpisov bolo nesprávnych. Hovorí, že buď ju podpísali ľudia, ktorí nemajú trvalý pobyt v obci, alebo zle uviedli meno či adresu. Text petície považuje za zavádzajúci. „Na prokuratúru som postúpila petíciu preto, aby zosúladila text petície s petičným právom a ústavou,“ tvrdí Mazúrová.

Hlavný kontrolór Blažej Holubčík upozorňuje, že petíciou sa mala najskôr zaoberať obecná komisia. „Pani starostka mala dať túto petíciu prešetriť, ako káže zákon, komisii obecného zastupiteľstva, spoločne mali urobiť nejaký uzáver a na základe toho, ak by našli nejaký problém, tak mohla konať,“ hovorí hlavný kontrolór obce.

Ľubica Trubíniová zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť dodáva, že petíciou sa má zaoberať orgán, ktorému prislúcha jej vybavenie, a to je v tomto prípade obec. „Máme zastupiteľskú demokraciu, to znamená, že keď sa občania obrátia na svojich zastupiteľov s nejakými požiadavkami, tak by malo byť úplne normálne, že ich berú vážne. To znamená, že seriózne preberú, aké sú možnosti riešenia, najlepšie na verejnej diskusii,“ pripomenula Trubíniová.

Rekonštrukcia námestia má zatiaľ len podobu štúdie, musí sa vypracovať projektová dokumentácia, pričom obec sa chce uchádzať o príspevok z eurofondov.