Policajti dostanú uniformy na leto

Peter Kováč | 08.07.2012 20:00, aktualizované: 
policajti, polícia Foto:
Policajtom chýba letný variant uniformy. Ministerstvo vnútra sa chce pri kvalite uniforiem pre slovenských policajtov inšpirovať českými.
Ministertvo vnútra chce v lete obliekať dvadsaťtisíc policajtov do nových uniforiem. "Súvisí to so skvalitnením vystrojovania. Rezort chce urobiť krok vpred doplnením o ďalší typ odevu," potvrdila Pravde Natália Hattalová z komunikačného odboru rezortu. Koľko by táto obmena mala stáť, povedať zatiaľ nevedela.

Rezort si už podľa jeho šéfa Robert Kaliňáka vypýtal aj vzorky uniforiem z Česka aj Rakúska, ktoré porovnávajú s odevom našich policajtov. Zmena sa má týkať predovšetkým materiálov, z ktorých sú uniformy šité, vzhľad je až na druhom mieste. „Chceme porovnať kvalitu, stálofarebnosť a odolnosti voči vode,“ hovorí minister.

Súčasná výbava polície rozlišuje len varianty pre jar, jeseň a zimu, čo aj vzhľadom na momentálne horúčavy nevyhovuje. „Musíme zaviesť niečo, čo bude funkčné a aj po celkom dni v službe to bude stále vyzerať ako uniforma,“ hovorí minister.

V susednom Česku preobliekli políciu pred troma rokmi. Nové uniformy sú v porovnaní s predchádzajúcimi odolnejšie voči vetru, vode a prachu, majú aj lepšie termoregulačné schopnosti. „Sú pohodlnejšie a vďaka svojim vlastnostiam znižujú psychickú záťaž používateľa. Nesporne jednoduchšia je aj údržba a životnosť, ktorá sa v porovnaní s klasickými materiálmi predlžuje,“ uviedlo české policajné prezídium, ktoré len v prvý rok investovalo do zmeny ošatenia takmer tri milióny eur. Ako príklad ceny za špeciálne materiály uvádza reflexnú či jednoduchú zimnú bundu, ktoré stoja takmer sto eur. V prípade šuštiakových nohavíc zas ide približne o 40 eur.

Podobná situácia je aj v Rakúsku, kde nové tmavomodré uniformy zaviedli ešte v roku 2005. Do roku 2014 majú tieto kvalitnejšie obmeny úplne nahradiť pôvodné sivé a zelené verzie.

O zmenách v ošatení slovenských policajtov sa hovorí už dlhší čas. Najbližšie k nim bola polícia za pôsobenia bývalého prezidenta zboru Jána Packu v roku 2009, keď sa testovala overovacia verzia. Cena jednej uniformy mala vtedy podľa odhadov dosiahnuť takmer 500 eur, no k obmene napokon nedošlo.

Kaliňák chce rozbehnúť verejné obstarávanie ešte v tomto roku, ale pripúšťa, že prioritou v súčasnosti zostáva odstránenie akútneho nedostatku niektorých výstrojných súčastí. „V skladoch je prázdno a nie sú v nich žiadne veci. Museli sme povoliť niektoré farebné kombinácie pre iné druhy polície, pretože napríklad dopravných tričiek bolo viac. Z toho dôvodu sme povolili nejaké výnimky a urobili novú súťaž,“ uviedol Kaliňák.

V súčasnosti sa tak nedodržiava zásada, podľa ktorej by bielu farbu mali využívať iba dopravní policajti, zelenú iba poriadkoví a čiernu zásahové jednotky.

Zatiaľ poslednú rámcovú dohodu na kúpu uniforiem podpisoval ešte bývalý minister Daniel Lipšic v decembri. V tej sa zaviazal, že v priebehu štyroch rokov pôjde na tento účel až 2,8 milióna eur.

Pripravované zmeny by sa podľa ministra mali týkať len polície. Hasiči či ďalšie zásahové jednotky sú podľa neho zabezpečené dostatočne.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ