Biskupi prijímajú verdikt pápeža, kauza Bezák vraj cirkev očistí

dt, Pravda.sk, SITA | 17.07.2012 11:10, aktualizované: 
Zvolenský, Kováčik Foto:
Predseda KBS Stanislav Zvolenský a hovorca Jozef Kováčik počas brífingu s novinármi po skončení rokovania.
Slovenskí katolícki biskupi prijímajú rozhodnutie Svätého Otca Benedikta XVI., ktorý odvolal trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka z úradu. "Svätý Otec urobil toto rozhodnutie po osobnom a dôkladnom oboznámení sa s výsledkami apoštolskej vizitácie a komunikácie medzi arcibiskupom Bezákom a príslušnými kongregáciami," uvádzajú biskupi v komuniké po rokovaní Konferencie biskupov Slovenska na Donovaloch.

Biskupi aj za účasti apoštolského nuncia Maria Giordanu sa zaoberali aktuálnou situáciou cirkvi na Slovensku. Súčasťou diskusie boli aj otázky spojené s rozhodnutím Svätého Otca Benedikta XVI. o odvolaní trnavského arcibiskupa Mons. Róberta Bezáka z úradu.

Predseda KBS Stanislav Zvolenský po rokovaní na margo dokumentov s otázkami Vatikánu adresovanými odvolanému arcibiskupovi Bezákovi, ktoré zverejnila v minulých dňoch spravodajská televízia TA3, povedal, že predstavujú komunikáciu medzi Kongregáciou biskupov a samotným Bezákom. „A keďže je kongregácia nadriadeným orgánom, KBS nie je oprávnená dokumenty komentovať“. Zároveň tým potvrdil, že zverejnené ponižujúce otázky adresované Róbertovi Bezákovi sú autentické.

Zvolenský tvrdí, že nie je podrobne oboznámený s výsledkami apoštolskej vizitácie trnavskej arcidiecézy, pretože nemôže žiadne závery z nej potvrdiť ani vyvrátiť. Na otázku, či slovenskí biskupi vypočujú výzvu veriacich, aby sa zastali odvolaného arcibiskupa, odpovedal, že pre nich je rozhodujúce stanovisko svätého Otca.

Predseda KBS priznal, že vnímajú kritické hlasy veriacich. „Zaznamenávame, že niektorí sa vyjadrujú, že by to mohlo poškodiť cirkev. Toto sú záležitosti, ktoré sa dajú vyhodnocovať spätne. V každom prípade, my v tejto chvíli si uvedomujeme tiež, že vidíme zreteľne, že toto aj cirkev očisťuje.“ Zároveň potvrdil, že dostal list od Bezáka s jeho odpoveďami pre Vatikán, ktorý poslal biskupom do všetkých diecéz na Slovensku, je však vraj krytý tajomstvom a preto sa k nemu nebude vyjadrovať.

Svätý Otec Benedikt XVI. 2. júla odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. Za trnavského arcibiskupa bol Bezák menovaný 18. apríla 2009 a vysvätený 6. júna. Vo funkcii vystriedal Jána Sokola.