Mello žiada Britániu, aby zabránila jeho vydaniu na Slovensko

TASR, Pravda.sk | 17.07.2012 11:57, aktualizované: 
Karol Mello, Belize Foto:
Hľadaného Karola Mella zadržali v Belize.
Na Karola Mella, ktorý sa nachádza stále v stredoamerickom štáte Belize a ktorý je obžalovaný v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave a obvinený z vraždy bratislavského bossa Petra Čongrádyho, údajne čaká v Guatemale lietadlo, ktoré by ho malo transportovať na Slovensko.

Podľa informácií 7newsbelize.com Karol Mello požiadal Veľkú Britániu, aby zabránila jeho vydaniu na Slovensko. Belize totiž patrí ku Commonwealthu, združeniu štátov, na čele ktorého stojí britská kráľovná.

Zároveň Mella zastupuje britský právnik. Uvádza belizský spravodajský server 7newsbelize. O týchto informáciách vie už aj jeho slovenský právny zástupca Peter Schmidl, ktorý však uviedol, že ešte nie je v kontakte so svojim klientom. Podľa slov advokáta nie je stále jasné, že kedy a ako a či vôbec Karola M. na Slovensko vydajú.

Podľa portálu miestna polícia v pondelok 16. júla vydala vyhlásenie so žiadosťou, aby médiá „zadržiavali informácie týkajúce sa Karola Mella“. Policajný hovorca Fitzroy Yearwood dodal: „V tejto chvíli nemôžem zverejniť nijakú informáciu týkajúcu sa Karola Mella“ Miestna polícia vydala na prípad informačné embargo a podľa 7newsbelize.com chcú miestne úrady držať prípad v tajnosti, pretože vláda sa snaží čo najtichšie dosiahnuť príkaz na vypovedanie Mella, aby tak vyriešila vzniknutú situáciu.

Podľa správ však on požiadal o pomoc britského právnika a miestnych advokátov, aby tak bojoval proti svojmu vyhosteniu. Môže tak urobiť na základe toho, že vstúpil do krajiny legálne – a mal by tak mať právo na nejaký druh súdneho konania pred svojim vyhostením. Podľa týchto správ slovenská vláda má pripravené lietadlo v Guatemale, aby 42-ročného Slováka odviezlo preč – minútu potom, ako ho vyhostia z Belize," uviedol 7newsbelize.com. Správy o zadržaní Karola M. sú naďalej rozporuplné – „podľa niektorých zdrojov ho zadržali emigrační úradníci, podľa iných informácií ho zatkol Interpol, a podľa ďalších dokonca miestna polícia za "pochybenia v jeho podnikateľskej činnosti v štáte Belize.“

Ako však v utorok informovali justičné zdroje, nie je stále jasné, ktorý súd by v prípade vydania Mella na Slovensko rozhodoval o jeho umiestnení do väzby. Do úvahy pripadá Okresný súd Bratislava 1 – a to v prípade dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave, alebo Okresný súd Nitra v prípade inej vraždy.

Kaliňák: Sú rôzne alternatívy, ako dopraviť Mella späť

„V súčasnosti sú stále otvorené dve až tri alternatívy, ako prepraviť hľadaného KarMella zo stredoamerického štátu Belize na Slovensko,“ povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). S úradmi v Belize sa podľa neho stále rokuje o tom, ako bude odovzdaný slovenským orgánom.

„Snažíme sa využiť tie možnosti, ktoré sú jednoduchšie a hlavne rýchlejšie,“ povedal Kaliňák. Konkretizovať, akými spôsobmi by mohol byť Mello transportovaný do vlasti, nechcel. Slovenské orgány činné v trestnom konaní podľa neho požiadali, aby sa okolnosti prevozu nemedializovali, Kaliňák preto avizoval, že „najbližšie dni budú skúpi na informácie“. Informačné embargo na prípad Karola M. podľa miestnych médií vydala aj polícia v Belize.  Na otázku, či prichádza do úvahy aj možnosť, že sa Mella nepodarí dostať na Slovensko, Kaliňák odpovedal, že „je to určite jedna z možností, ktorú si ale určite nepripúšťame“.

Karola Mella zatkli v stredu 11. júla v Belize viac ako rok po tom, čo ho prepustili z väzenia v Bratislave. Obvinený je zo zorganizovania vraždy bývalého policajta v Moste pri Bratislave v roku 2004. Akcia však vrahom nevyšla a namiesto expolicajta prišli o život jeho družka a desaťročný syn. Polícia Karola M. nedávno obvinila aj z účasti na vražde bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho. Zastrelený bol v septembri 2004 pred pizzeriou v bratislavskej Petržalke.

Okrem Karola Mella z tejto vraždy obvinili aj ďalších štyroch mužov. Mello sa pred políciou niekoľko rokov skrýval. V októbri 2010 ho zadržali v poľskom Krakove a vydali na Slovensko. Chybou súdu sa však dostal na slobodu. „Neutekal som pred spravodlivosťou, ale pred nespravodlivosťou,“ povedal vlani v máji Mello, keď opustil bratislavskú väznicu. Skrýval sa aj v Prahe i Španielsku a pravdepodobne aj ďalších krajinách.