Sestry sa v čiernom vrátia pred parlament

TASR | 22.07.2012 18:23
protest, štrajk, zdravotné sestry, zdravotníctvo Foto:
V čiernych tričkách protestovali sestry pred Národnou radou aj vlani v máji.
Sestry a pôrodné asistentky prídu v utorok opäť pred parlament. Oblečené budú mať čierne tričká, ktoré majú symbolizovať ich návrat na začiatok boja za ich požiadavky. Sestry sa týmto spôsobom rozhodli dať najavo nesúhlas s rozhodnutím Ústavného súdu SR, ktorý pozastavil účinnosť zákona, ktorý im od apríla upravil mzdy.

„Očakávame minimálne 400 účastníkov a predpokladáme, že reálny počet naše odhady výrazne prekročí… Uvítame podporu a účasť širokej verejnosti, pretože to, čo sa stalo nám, sa môže kedykoľvek prihodiť aj iným skupinám zamestnancov,“ uviedol predseda Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Viliam Záborský.

Poukázal na to, že sestry podporilo viacero slovenských i medzinárodných organizácií a združení, vrátane Európskej federácie sestier, Lekárskeho odborového združenia, Nových školských odborov či Vízie 21.

V ten istý deň má Záborského prijať na svojom zasadnutí aj parlamentný výbor pre zdravotníctvo. „Odborové združenie a komora od poslancov očakávajú nielen prejavy porozumenia, ale najmä návrhy na komplexné riešenie problémov, ktoré sú spojené so mzdovými a pracovno-právnymi otázkami sestier, pôrodných asistentiek a ostatných zdravotníckych povolaní,“ zdôraznil.

Čiernu priniesli sestry na tričkách pred parlament aj vlani v máji. Sestry vtedy zároveň doručili do NR SR petičné hárky s podpismi takmer štvrť milióna ľudí, ktorí podporili akciu sestier s názvom „Keď sa nepostaráme my o seba, kto sa postará o vás?“.

V reakcii na petíciu vznikol zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Jeho účinnosť na svojom neverejnom zasadnutí pozastavil Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý tak prijal návrh prvého námestníka generálneho prokurátora SR na preskúmanie ústavnosti. Ten tak reagoval na podnet Slovenskej lekárskej komory.