Výbor pre LGBTI ľudí dostal zelenú

TASR | 30.07.2012 16:00
Prague Pride Foto:
Ilustračné foto
Rada vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť dnes odporučila kabinetu zriadiť výbor pre práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych osôb (LGBTI).

Ten by mal pôsobiť ako stály odborný orgán ľudskoprávnej rady, ktorej predseda Miroslav Lajčák má ešte pred predložením na rokovanie vlády SR uskutočniť konzultácie s ministrami na túto tému.

„Vieme, že situácia práv ochrany LGBTI ľudí je veľmi nízka. Nemá prijaté žiadne osobitné zákony, ktoré by chránili práva týchto ľudí. Takisto nemáme žiadnu inštitúciu, ktorá by nejako začala riešiť otázky postavenia osôb s odlišnou sexuálnou orientáciou na Slovensku,“ upozornila pred hlasovaním rady podpredsedníčka výboru pre rodovú rovnosť Adriana Mesochoritisová. Jeho vznik navrhovali štyria členovia rady aj z toho dôvodu, že SR ako členská krajiny EÚ musí na základe uznesenia Európskeho parlamentu predkladať monitorovaciu správu o tejto situácii.

Zriadenie takéhoto výboru zamietla ešte predchádzajúca vláda Ivety Radičovej 11. mája minulého roka. Neprešlo to o jediný hlas, keď boli proti ministri za KDH a niektorí za SDKÚ-DS.