MF SR: Za nomináciou Bubeníkovej je Mikloš

Miroslav Čaplovič, pk, TASR | 03.08.2012 13:16, aktualizované: 
Anna Bubeníková Foto:
Bývalá šéfka FNM Anna Bubeníková
Podľa zistení Ministerstva financií SR ide v prípade Anny Bubeníkovej o nomináciu bývalého ministra financií Ivana Mikloša z júla 2011, ktorý ju cez vtedajšieho zástupcu Slovenskej republiky v pracovnej skupine EUROGROUP Martina Bruncka, odporučil do funkcie poradcu rady gréckeho privatizačného fondu. Procedúra nominácie neprebiehala na úrovni vlády ani NR SR. Uviedlo to v stanovisku ministerstvo.

Bývalú šéfku Fondu národného majetku SR posunul potom do vplyvnej funkcie Hospodársky a finančný výbor Európskej únie. Vyplýva to z informácií denníka Pravda. Anna Bubeníková je jednou z troch členov komisie, ktorá má radiť Grécku, ako postupovať pri privatizácii a splácaní štátneho dlhu.

Stanovisko ministerstva financií potvrdil aj Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Bubeníková bola podľa neho za členku Rady expertov vymenovaná v júli 2011. Najprv ju za kandidátku na vymenovanie navrhol zástupca slovenskej vlády. Následne Bubeníkovú spolu s ďalšími dvomi členmi navrhol na vymenovanie aj poradný organ EÚ, ktorým je Hospodársky a finančný výbor.

„Jej vymenovanie nasledovalo po absolvovaní výberového konania,“ spresnil Králik. Členovia Rady expertov by podľa jeho slov mali spĺňať nielen vysoké odborné, ale aj etické štandardy. Či sa jej členstvo v Rade nejakým spôsobom prehodnotí, v stanovisku nespresnil.

Hospodársky a finančný výbor EÚ sa skladá z predstaviteľov členských krajín únie (napríklad sú v ňom zastúpení experti z centrálnych bánk), Európskej centrálnej banky a Európskej komisie.

Mikloš: Odbornosť dokázala vo výberovom procese

Ivan Mikloš, ktorý je v súčasnosti na olympijských hrách v Londýne, Pravde prostredníctvom svojej asistentky odkázal, že o pôsobení Bubeníkovej vedel a nerozumie prekvapeniu médií.

„Slovenská republika mala možnosť navrhnúť osobu, ktorá by dohliadala nad plnením podmienok privatizačného programu v Grécku, a tak logicky navrhla vedúceho predstaviteľa FNM,“ uviedol Mikloš. „Odbornosť a kompetentnosť navrhnutého kandidáta bola dokázaná vo výberovom procese komisie, nakoľko pani Bubeníková bola vybraná ako jedna z troch odborníkov zo všetkých krajín eurozóny,“ dodal.

Miklošova asistentka Natália Urbanová tvrdí, že o nominácii svojich kolegov neinformoval preto, lebo šlo o výber na úrovni Európskej komisie, a nie vlády alebo parlamentu.

Paška: Budeme hľadať možnosť, ako to ovplyvniť

„Nepoznám ten mechanizmus, predpokladám však, že jej nominácia vyšla ešte z predchádzajúcej vlády a z jej veľmi úzkych vzťahov najmä s Ivanom Miklošom (SDKÚ), bývalým ministrom financií. Budem sa informovať u pána premiéra, či je to nominácia štátu, vlády, alebo je to len individuálna nominácia, dajme tomu súkromného finančného sektora, v ktorom pôsobila. Podľa toho budeme samozrejme hľadať možnosti, ako to ovplyvniť,“ uviedol predseda NR SR Pavol Paška.

Je na mieste, aby sa verejnosť pýtala na to, či Anna Bubeníková má morálne právo vystupovať ako reprezentantka Slovenska v komisii, ktorá radí Grékom pri privatizácii," povedal Paška.

Hlina priniesol knihu o Gorile na grécku ambasádu

Poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina (OĽaNO) odovzdal v piatok na gréckom veľvyslanectve v Bratislave knihu Gorila od Toma Nicholsona.

Podľa vlastných slov chce tak upozorniť na to, že funkcia Anny Bubeníkovej v komisii, ktorá pomáha Grékom splatiť dlhy, môže vyvolať vážny otras dôveryhodnosti orgánov Európskej komisie na Slovensku.

Pri štvrtkovej (2.8.) medializovanej informácií o nominovaní bývalej šéfky Fondu národného majetku do komisie pre pomoc Grécku Hlina podľa vlastných skoro spadol zo stoličky.
„Hneď som sa rozhodol priniesť na grécke veľvyslanectvo knihu Gorila, v ktorej sú niektoré skutočnosti, ktoré by mohli zaujímať ľudí v Grécku,“ povedal Hlina s tým, že ani on by nebol rád, keby Slovensku pomáhal niekto, kto bol v Grécku odvolaný a visí nad ním tieň podozrenia z defraudácie verejných prostriedkov.

Na gréckom veľvyslanectve nebol ohlásený, preto predpokladal, že knihu iba odovzdá v podateľni. Po asi piatich minútach z budovy vyšiel s tým, že knihu dal pracovníkovi politickej sekcie gréckej ambasády. „Poďakoval mi za záujem a dohodli sme sa, že uskutočníme aj stretnutie s pánom veľvyslancom, ktorý je momentálne neprítomný,“ uviedol Hlina.
Okrem dnešnej aktivity sa Hlina chystá o Bubeníkovej diskutovať aj priamo v sídle Európskej komisie. „V pondelok by som sa chcel stretnúť s niekým kompetentným z Európskej komisie a dať na zváženie nomináciu pani Bubeníkovej,“ dodal Hlina.

Na členstvo Bubeníkovej v spomínanej komisii upozornila TV Markíza. Bývalá šéfka Fondu národného majetku (FNM) sa stala jednou z troch členiek komisie, ktorú vytvorila Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond. Grékom má radiť, ako predať štátny majetok a splatiť dlhy. Pomáha nielen s tvorbou zákonov, ale aj s vytvorením príslušných inštitúcií. Vybrať ju mali ešte pred vypuknutím kauzy Gorila na základe jej skúseností z pôsobenia vo FNM. V januári bola pritom z tejto inštitúcie rozhodnutím vlády Ivety Radičovej odvolaná.