Štátne účty už nie sú chránené pred exekútormi

TASR | 03.08.2012 19:49
Štátne účty už nie sú chránené pred exekútormi. Dôvodom má byť nedávny nález Ústavného súdu. Ten exekútorom umožnil siahnuť aj na peniaze na účtoch v štátnej pokladnici.

Len niekoľko hodín po utorkovom zverejnení nálezu v Zbierke zákonov prišiel prvý exekučný príkaz za vyše päť miliónov eur na ministerstvo hospodárstva. Vo svojom hlavnom spravodajstve o tom informovala televízia Markíza.

„Ide v podstate o čiastočnú stratu exekučnej imunity štátu,“ uviedol minister spravodlivosti Tomáš Borec, ktorý potvrdil, že tak možno siahnuť aj na účty štátu. Zároveň pripustil, že môžu nastať aj ďalšie podobné situácie ako v prípade ministerstva hospodárstva. „Samozrejme, stať sa to môže,“ doplnil.

Šéf rezortu spravodlivosti zatiaľ nechce prezradiť, ako štát so vzniknutou situáciou naloží, má však existovať viacero možností. „Máme dostatočné legislatívne nástroje na to, aby sme zabránili zneužitiu tejto situácie,“ povedal.

Premiér Robert Fico pravdepodobne stiahne ministrov z dovoleniek a zvolá mimoriadne rokovanie vlády a následne mimoriadne rokovanie parlamentu.