Rezort financií nemá dosah na Bubeníkovú, požiada o jej odvolanie

TASR | 06.08.2012 14:18
Anna Bubeníková Foto:
Anna Bubeníková
Ministerstvo financií nemá žiadne kompetencie na to, aby nejakým spôsobom ovplyvnilo členstvo bývalej šéfky Fondu národného majetku (FNM) Anny Bubeníkovej v Rade expertov pri Gréckom rozvojovom fonde.

„Konať môže len Európska komisia (EK),“ uviedol tlačový odbor rezortu financií. Ministerstvo však bude žiadať jej odvolanie.

Ako bude tá konať a či vôbec, chcel vedieť opozičný poslanec Alojz Hlina (OĽaNO), ktorý sa s týmito otázkami osobne obrátil na Zastúpenie EK na Slovensku. „Údajne v dohľadnom čase má prísť odpoveď z Bruselu, že akým spôsobom by malo prebiehať odvolávanie, ak vôbec bude,“ povedal po stretnutí.

Či takáto vôľa zo strany EK existuje, sa však dnes poslanec nedozvedel. Odpoveď preto plánuje hľadať na oficiálnom stretnutí v sídle komisie. „Budem sa snažiť kompetentným ľuďom povedať, prečo si ako poslanec Národnej rady SR myslím, že pre dôveryhodnosť orgánov EÚ a EK by bolo veľmi dobre, keby k odvolaniu došlo,“ poznamenal Hlina. Podľa neho šance na to, že Bubeníková nakoniec bude z Rady odvolaná, sú veľmi vysoké.

Za odvolanie Bubeníkovej z Rady chce poslanec lobovať aj počas utorkového (7.8.) stretnutia s gréckym veľvyslancom na Slovensku. Takáto zmena je podľa jeho slov aj v záujme krajiny, ktorej sa rozhodnutia Gréckeho rozvojového fondu dotýkajú. „Aj tí Gréci to môžu brať ako danajský dar,“ uviedol.

Bubeníková bola vymenovaná za členku Rady expertov v júli 2011. Za Slovensko ju vtedy odporučil vtedajší minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) cez zástupcu SR v pracovnej skupine EUROGROUP Martina Bruncka. Následne Bubeníkovu spolu s ďalšími dvoma členmi navrhol na vymenovanie aj poradný orgán EÚ, ktorým je Hospodársky a finančný výbor. Jej vymenovanie nasledovalo po absolvovaní výberového konania. Bývalá šéfka FNM pritom v januári 2012 prišla o svoje miesto rozhodnutím vlády Ivety Radičovej pre podozrenia opísané v spise Gorila.

Rada expertov pôsobí ako poradný orgán pri Gréckom rozvojovom fonde. Jeho účelom je privatizácia štátneho majetku, vrátane nehnuteľností, infraštruktúry a štátom vlastnených podnikov. Cieľom fondu, ktorý bol zriadený na šesť rokov, je pritiahnuť zahraničný kapitál a prispieť k obnove gréckej ekonomiky.