Mikloš sa vytráca, hoci sa vrátil

Soňa Pacherová | 07.08.2012 12:00
Ivan Mikloš Foto:
Exminister financií Ivan Mikloš
Stratený exminister financií a dôležitý druhý muž v SDKÚ Ivan Mikloš sa našiel. Po týždňovom pobyte na olympiáde v Londýne sa vrátil do Bratislavy.

Bol tam ako súkromná osoba," potvrdila jeho asistentka Natália Urbanová. Na otázky, či sa teraz konečne vyjadrí k zásadným ekonomickým témam, či vyvráti reči o osobnom podiele na obrovskej diere v štátnom rozpočte, prípadne, či sa z politiky stiahne a zamieri do niektorej zahraničnej banky, však neodpovedala. „To sú otázky pre neho. Aj keby sa do zahraničia chystal, vyjadrovať sa k tomu je veľmi predčasné,“ zdôraznila. Hospodárske noviny informovali o tom, že exminister má namierené do Európskej banky pre obnovu a rozvoj. Mikloš však túto informáciu dementoval.

O tom, že Mikloš, ktorý v najvyšších politických aj štátnych funkciách pôsobí od roku 1991, už v politike spieva svoju labutiu pieseň, sa hovorí čoraz hlasnejšie. Z najmocnejšieho slovenského reformátora sa zmenil na tichého poslanca v parlamente. Ku kauzám spojeným s jeho účinkovaním na ministerstve financií počas bývalej vlády sa nové vedenie jeho materskej strany nevyjadruje. Na Miklošovu obranu vystupuje len jeho blízky spolupracovník, nástupca na poste podpredsedu strany pre ekonomiku a poslanec SDKÚ Ivan Štefanec.

 „Ku každému kolegovi sa správam korektne,“ zdôvodňuje. Podľa Štefanca Mikloš za chyby v riadení ministerstva financií vyvodil politickú zodpovednosť, a to tým, že znovu nekandidoval za podpredsedu SDKÚ. Dodal, že nedostatky v práci rezortu priznala aj strana. Napríklad vtedy, keď prepukla kauza nefunkčnej finančnej správy, sama prostredníctvom svojich zástupcov v parlamentnom finančnom výbore iniciovala jej objasnenie.

Politológ Tomáš Koziak hovorí, že okolnosti nasvedčujú tomu, že Mikloš sa z politického diania, aj s požehnaním SDKÚ, pomaly vytráca. „Pravdepodobne z politiky odchádza, najskôr na dobré pracovné miesto v zahraničí. Momentálne sa skrýva po dovolenkách a záujem novinárov v uhorkovej sezóne mu vôbec nevyhovuje,“ uvažuje politológ.Hoci SDKÚ tvrdí, že politickú zodpovednosť voči Miklošovi už vyvodila, vôbec to nie je pravda," tvrdí Koziak. Mikloš, ako pripomína, mal roky v slovenskej politike obrovský vplyv. Teraz, keď dzurindovsko-miklošovské krídlo v SDKÚ stratilo pozície, nové vedenie na čele s Pavlom Frešom sa prešľapy exministra financií snaží len zľahčiť a „obkecať“ rozličnými frázami.

„Akoby ho chceli pozvoľna stiahnuť z obehu. Pritom zo straníckej skrine ďalej vypadávajú kostlivci, napríklad v podobe lukratívnej funkcie pre protagonistku Gorily Annu Bubeníkovú. A ktovie, akí ešte pribudnú,“ predpovedá politológ. Podľa Koziaka je len jediná možnosť, ako by sa dnes mala strana voči exministrovi zachovať. „Frešo by sa mal k veci postaviť ako chlap, ako dlhoročný vplyvný politik SDKÚ sa od Mikloša nemôže dištancovať. Naopak, za skutky bývalých lídrov by sa mal verejne ospravedlniť a pomenovať aj iné problémy, ktoré stranu výrazne oslabili. Nemožno hádzať vinu len na Mikloša, išlo o systémovú záležitosť v celej strane,“ upozorňuje.

Podľa politológa Michala Horského je pozoruhodné, že Mikloš dokázal byť tvárou slovenskej politiky prakticky vyše dvadsať rokov, teda od čias, keď bol ministrom privatizácie v Čarnogurského vláde. Ako profilový politik pritom miešal karty na najvyššej úrovni, bol spolutvorcom koncepcie malej aj veľkej privatizácie, reformátorom v Dzurindových vládach, šéfoval Demokratickej strane, spoluzakladal SDKÚ a tak ďalej. A kto kedy proti Miklošovi otvorene vystúpil? Hádam až premiérka Iveta Radičová, keď sa prevalila kauza Daňového riaditeľstva," pripomína Horský. Výsledok? „Spor riešil Dzurinda, takže od počiatku bolo zrejmé, na koho stranu sa postaví,“ hodnotí Horský. Informovaná verejnosť podľa neho vie, že nielen Sulíkova SaS, ale aj Radičovej spolustraníci sa podpísali pod vlaňajší pád jej kabinetu.

„Radičová má však medzi voličmi stále vysoký kredit, čo je ďalšie mínus pre Mikloša aj Dzurindu, ktorí ju politicky odstrelili,“ hovorí Horský. Podľa neho preto verejnosť prirodzene očakáva, že ak odišla z politiky premiérka, mali by tak urobiť aj oni dvaja. „Nie je možné, aby rôzne nové aj bývalé kauzy spojené s ich menami opakovane SDKÚ prinášali toľkú stratu dôvery. Ak predseda Frešo verí v opätovné potvrdenie pravidla, že staré kauzy vyhnijú a volič na ne zabudne, mýli sa. Volič nezabúda,“ uzavrel Horský.