Na hranici s Ukrajinou sa našiel ďalší pašerácky tunel

Boris Latta, bm, TASR | 17.08.2012 13:59, aktualizované: 
tunel, Ukrajina Foto:
Tunel objavili v ukrajinskej dedine Malé Slemence.
Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar informoval, že vo dvore rodinného domu v ukrajinskej dedine Malé Slemence sa našla diera, ktorá by mohla byť začiatkom ďalšieho pašeráckeho tunela na slovensko-ukrajinskej hranici. Už skôr boli vytypované miesta na hranici, kde Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii robí v súčinnosti s ukrajinskými pohraničníkmi kontrolu.

Informáciu o ďalšom pašeráckom tuneli v piatok priniesol ukrajinský portál Zakarpattya.net.ua. Tunel mal prechádzať obcou Mali Slemenci na Ukrajine a ústiť v neďalekých Veľkých Slemenciach na Slovensku.  Tunel, ktorý mohol slúžiť na pašerácke účely, objavili na Ukrajine miestne štátne orgány. Hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR TASR informovala, že jeho ústie na Slovensko sa zatiaľ nepotvrdilo.

„Prípad sa realizuje ukrajinskou stranou na Ukrajine. Na našom území sa zatiaľ nič nepotvrdilo. Cezhraničná spolupráca prebieha medzi kompetentnými policajnými zložkami, ktoré sú oprávnené konať v prípadoch ilegálnych ciest cez hranice. Bližšie informácie budú známe až po ukončení preskúmavania šachty z ukrajinskej strany,“ povedala hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Miroslava Slemenská.

Za krátke obdobie ide už o druhý objavený tunel na slovensko-ukrajinskom pohraničí. Slovenská polícia 19. júla tohto roku informovala médiá o nájdení tunela, ktorý viedol medzi slovenskými obcami Vyšné a Nižné Nemecké priamo do Užhorodu. Využívaný bol na pašovanie tovaru a osôb, predovšetkým však tabakových výrobkov.

Vchod bol z predajne s názvom Európa

Portál Mukachevo.net s od­volaním sa na slovenské ministerstvo vnútra prinieslo informáciu, že ešte 10. augusta o 17.04 hod. chytila dvojčlenná policajná hliadka z oddelenia vo Veľkých Slemenciach v priestore hranice dvoch migrantov. Ako sa ukázalo, boli to občania Guiney bez dokumentov, v dobrom zdravotnom stave, ktorí požiadali o politický azyl na Slovensku. Po výsluchu ich previezli do utečeneckého zariadenia v Humennom. Existujú zatiaľ nepotvrdené informácie, podľa ktorých práve spomínaní migranti prezradili existenciu ilegálneho objektu.

„Vchod do tunela bol v administratívnej budove predajne Európa, v ktorej predávajú oblečenie a galantériu. Vchod je v pivnici v hĺbke 4 metre a bol maskovaný. Samotný podzemný objekt je vo veľmi zlom stave,“ píše portál Mukachevo.net. Podľa dobre informovaného zdroja Pravdy tunel nebol určený ani tak na prepravu tovaru ako skôr na ilegálny presun ľudí do EÚ a aj preto bol budovaný do výšky ľudskej postavy.

Slemence preslávil už dokument Hranica

Oveľa skôr, ako sa objavil vo Veľkých Slemenciach tunel, objavil zaujímavý príbeh tejto obce rozdelenej v roku 1946 medzi dve krajiny režisér Jaro Vojtek. Jeho dokument Hranica pozbieral ocenenia na mnohých festivaloch. Bol o tom, ako hranica ovplyvnila životy tunajších ľudí, keď sa časť rodín ocitla na Slovensku vo Veľkých Slemenciach a časť na Ukrajine v Malých Slemenciach.

Dnes domáci tvrdia, že o tuneli ani o prípadnom pašovaní nič nevedia. Nevšimli si vraj ani zvýšený pohyb nákladných áut z okolia hranice, ktoré by mohli odvážať pašovaný tovar.

Iba Ján Gilányi pripúšťa, že z Ukrajiny môžu k nám môžu viesť nejaké tunely. Dodáva, že problémom dediny je spodná voda a tipuje, že sú zatopené. Preto si technicky ani nevie predstaviť, ako by mohol podzemný tunel fungovať. „Na druhej strane sú však nejaké rúry na olej, ktoré vedú k nám. Nie všetky sa používajú, jedna je určite prázdna,“ hovorí o možnom podzemnom spojení susedných krajín.

Podmienky na pašovanie sú tu však ideálne. Hraničný priechod medzi slovenskými Veľkými Slemencami a ukrajinskými Malými Slemencami je len pre peších a cyklistov. Od jeho otvorenia v roku 2005 začali Slováci húfne chodiť na nákupy na ukrajinskú stranu. Miestni využili záujem a izby vo svojich domoch a garáže premenili na butiky. Kúpiť sa tu oplatilo takmer všetko, od oblečenia cez sladkosti, alkohol a cigarety po čistiace prášky. Kópia značkových botasiek tam v tých časoch vyšla na 10 eur. Po štyroch rokoch stratili Slováci o nákupy záujem a rušný obchod začal pomaly upadať. Dnes tento priechod využívajú rodiny na výlety. Do Malých Slemenec si chodia posedieť do cukrárne.