Gučík žiada od štátu 750-tisíc eur, Glváč chce s ním o tom hovoriť

TASR | 17.08.2012 15:37
Michal Gučík Foto:
Bývalý šéf spravodajskej televízie TA3 Michal Gučík žiada od štátu 750-tisíc eur ako odškodné za porušenie jeho základných práv.
Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) plánuje hneď po návrate z dovolenky pozvať na stretnutie bývalého riaditeľa spravodajskej televízie TA3 Michala Gučíka. Dôvodom je jeho žiadosť o náhradu škody vo výške 750-tisíc eur.

Minister obrany SR Martin Glváč (Smer-SD) plánuje hneď po návrate z dovolenky pozvať na stretnutie bývalého riaditeľa spravodajskej televízie TA3 Michala Gučíka. Dôvodom je jeho žiadosť o náhradu škody vo výške 750-tisíc eur. Tá mala Gučíkovi vzniknúť v dôsledku poškodenia jeho základných práv a slobôd počas kauzy odpočúvania, pre ktorú musel exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) v novembri 2011 odstúpiť zo svojho postu. „O čase, priebehu a výsledku tohto stretnutia budeme novinárov včas informovať,“ uviedla hovorkyňa silového rezortu Martina Balleková.

Gučík povedal, že nevidí dôvod na to, aby takéto pozvanie neprijal a nevypočul si argumenty súčasného vedenia, ktoré rezort prevzalo v apríli tohto roku. „Ja už som raz povedal, že mne nejde v tomto prípade vôbec o peniaze, mne ide o štát, o to, ako budeme žiť. Čiže to finančné vyjadrenie je len preto, aby sa tým ľudia zaoberali,“ povedal Gučík na margo prípadnej ochoty ustúpiť.

V prípade údajne neopodstatneného odpočúvania Gučíka a redaktorov denníka Pravda pritom ani deväť mesiacov po vypuknutí kauzy stále nebol nikto definitívne odsúdený. K prípadu sa naposledy obšírnejšie vyjadril vo februári námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka a v marci GP SR Pravde potvrdila, že rozšíri trestné stíhanie voči štyrom bývalým agentom VOS a jej exriaditeľovi Pavlovi Brychtovi. Odvtedy na všetky otázky novinárov odpovedá prokuratúra už iba stručne. „Vzhľadom na štádium vyšetrovania nebudeme momentálne k tejto trestnej veci zverejňovať žiadne informácie,“ napísali z generálnej prokuratúry v máji rovnako ako tento piatok.

Vyšetrovatelia pritom dodnes nekontaktovali v tejto veci ani Galka, ktorý v tom čase rezortu obrany šéfoval. „Nie je to moja kauza, nikto ma nekontaktoval a ani to nesledujem. Bol to politický proces a odvolaný som nebol za to, že niekde bolo nejaké odpočúvanie, ale preto, že som sa stal nepohodlný pre rôzne záujmové skupiny a pravdepodobne aj pre niekoľkých vplyvných politikov,“ povedal exminister.