Blíži sa nová vlna horúčav

db | 17.08.2012 17:26
teplo, leto, kúpanie Foto:
Ilustračné foto
Úmorné horúčavy sú späť. Po víkende s teplotami okolo 30 stupňov bude nasledovať ďalšie oteplenie, miestami až nad 35 stupňov. Meteorológovia tak nevylučujú, že padnú ďalšie rekordy.

Cez víkend teploty na juhu Slovenska dosiahnu okolo 28 až 32 stupňov, v severnej časti okolo 25 stupňov. Teplo bude aj na horách, aj keď nie tropických 30 stupňov, ale v okolí Štrbského Plesa možno rátať s 19 až 20 stupňami.

„Cez víkend teplotné rekordy neočakávame, ale blízko k nim to vyzerá na začiatku budúceho týždňa,“ hovorí meteorologička Jana Čerbová zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

V prvej polovici týždňa sa očakáva tropických 31 až 36 stupňov, v severných častiach Slovenska okolo 28 stupňov. Ďalšia vlna horúčav nepoteší záhradkárov. Prehánky a búrky sa môžu vyskytnúť skôr v druhej polovici týždňa.

Podľa meteorologičky terajšie augustové horúčavy pripomínajú vlaňajšok. Rekordné horúčavy v tomto období zaznamenali práve pred rokom, keď sa teploty po 22. auguste šplhali na vyše 35 stupňov. Podobne horúci bude aj tento rok. Podľa Meteorologičky Čerbovej budú vysoké teploty, ale teraz je ťažké povedať, či budú prekonané vlaňajšie rekordné teploty.