Mello je na slobode, prepustili ho na kauciu

SITA, TASR | 18.08.2012 10:10
Karol Mello, Belize Foto:
Karol Mello
Najhľadanejší Slovák Karol Mello, ktorý sa v súčasnosti ukrýva v latinskoamerickom Belize, je už na slobode.

Informuje o tom miestny spravodajský portál 7NewsBelize.com. Podozrivého zločinca prepustili z belizskej väznice v piatok o 15. hodine miestneho času (23.00 SELČ) na kauciu vo výške 10-tisíc amerických dolárov (viac ako 8-tisíc eur). Sudca sa stotožnil s názorom jeho obhajoby, že Karol Mello je zadržiavaný ilegálne.

Medializované informácie v súčasnosti preveruje aj podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer). „Ak hovoríme o kaucii, tak to je len procesná záležitosť, ktorá na samotné konanie vplyv nemá, ale môže to celú vec dramaticky skomplikovať. Bezpochyby v takomto prípade existuje aj riziko, že by mohol ujsť. Samozrejme, budeme hľadať ďalšie riešenia. Pre nás je dôležité, aby sme ho odovzdali do rúk slovenskej justície,“ podčiarkol mi­nister. Slovensko je podľa neho v styku s predstaviteľmi stredoamerickej krajiny a poskytovalo im aj odpovede a podklady k všetkým otázkam, ktoré mali ohľadom tohto prípadu.

Mella ešte predtým belizské úrady obvinili z dvoch prečinov – krivej prísahy a falšovania pasu. Obvinenie padlo v piatok 10. augusta potom, ako tamojší súd zrušil pôvodné rozhodnutie o vyhostení Mella. Slovák mal údajne v septembri 2011 úmyselne sfalšovať dátum vypršania platnosti svojho pasu. Druhé obvinenie spočíva v krivej výpovedi pri žiadosti o udelenie trvalého pobytu v Belize. Súd teraz rozhodol, že obvinenia nie sú dostatočné na jeho zadržiavanie.

Slovák sa teraz bude musieť pravidelne hlásiť na miestnom magistráte v hlavnom meste Belmopan, pričom najbližšie tak musí urobiť už v pondelok 20. augusta. „Najdôležitejšie je, že Karola Mella prepustili na kauciu,“ komentoval verdikt jeho právny zástupca Andrew Marschalleck. 

Mella zadržali ešte 11. júla v belizskom meste San Pedro. Išlo o celosvetovú akciu Interpolu, do ktorej bola zapojená aj slovenská polícia.

Prípad vyvolal rozruch po tom, ako sa Slovák napriek zadržaniu v Poľsku po niekoľkoročnom úteku opäť dostal rozhodnutím súdov na slobodu. Je obžalovaný z objednávky vraždy v prípade, v ktorom namiesto údajnej plánovanej obete prišli o život žena a dieťa. Obvinený je aj z vraždy niekdajšieho bossa bratislavského podsvetia Petra Čongrádyho, ktorého zabili v roku 2004 a ďalších dvoch prípadoch vrážd Jozef G. a Františka M.