Diera na hranici s Ukrajinou je zrejme tunel ústiaci u nás

SITA | 18.08.2012 19:50
tunel, Ukrajina Foto:
Tunel objavili v ukrajinskej dedine Malé Slemence.
Otvor, ktorý v piatok našli na ukrajinskej strane v blízkosti hraníc so Slovenskom, je najväčšou pravdepodobnosťou začiatok tunela, ktorý vedie na našu stranu, povedal šéf polície Tibor Gašpar televízii Markíza.

Gašpar podľa Markízy hovorí o zločineckej organizácii, ktorá vraj takéto tunely kopala pod celou schengenskou hranicou, teda nielen u nás. Po vyústení tunela pátrali aj dnes.

„Zatiaľ sú také informácie, že s najväčšou pravdepodobnosťou to bude tunel a bude smerovať na naše územie,“ povedal Gašpar. Tunel by mal byť zavalený na viacerých miestach, preto je náročné sa k nemu dostať. Podľa informácií Markízy by za stavbou tunela mohla byť organizovaná skupina, ktorá takéto podzemné stavby realizovala aj inde ako u nás. „Je určite veľká skupina organizovaná, ktorá takéto tunely sa snažila budovať, ale nielen na území slovensko-ukrajinskej hranice, ale aj maďarsko-ukrajinskej, respektíve poľsko-ukrajinskej,“ dodal Gašpar. Ukrajinská strana dnes podľa Markízy žiadne oficiálne stanovisko neposkytla. Východ tunela na našej strane zatiaľ stále hľadajú.

Policajný prezident Tibor Gašpar v piatok informoval, že v blízkosti slovensko-ukrajinskej hranice sa na strane nášho východného suseda našla diera v zemi, ktorá by mohla byť vstupom do ďalšieho tunela vedúceho na územie Slovenska. Definitívne však nepotvrdil, že ide naozaj o tunel. „Na ukrajinskej strane sa našla diera v zemi, ktorá má tendenciu nám povedať, že to asi môže byť tunel. Ale vzhľadom na to, že je zatopená a zavalená a prebieha jej čistenie, nevieme povedať, či ide o dokončenú stavbu alebo či je to nejaká šachta, ktorá mala iný účel,“ vyhlásil šéf polície v piatok.

Vo vzdialenosti približne 100 m od štátnej hranice sa v rodinnom dome na ukrajinskej strane nachádza diera, ktorá je zanesená a možno je vstupom do tunela. V dome našli otvor v hĺbke približne 1,5 metra pod zemou a veľkosti zhruba 150×70 cm. Otvor sa nachádza v obci Veľké Slemence, ktorá je rozdelená štátnou hranicou. Len pred mesiacom na slovensko-ukrajinskej hranici objavili približne 700 metrov dlhý tunel, ktorým sa z Ukrajiny pašovali tabakové výrobky a možno aj osoby.