Opozícia na ponuku premiéra nereaguje, ponúka len Krnáča

SITA | 19.08.2012 19:34
Kamil Krnáč Foto:
Kamil Krnáč
Opozičné strany nezareagovali na ponuku premiéra Roberta Fica a nepredložili ďalších kandidátov na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Všetky parlamentné opozičné strany opätovne trvajú na svojom kandidátovi Kamilovi Krnáčovi (exposlanec SaS), ktorý neuspel v júlovej tajnej voľbe.

„Nehráme so Smerom jeho hry. Ak sa chce premiér pozrieť do zrkadla, mal by dodržať svoje sľuby a nie vládnuť v štýle rozdeľuj a panuj,“ uviedol predseda poslaneckého klubu SDKÚ Ľudovit Kaník. Podpredseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan potvrdil, že ani kresťanskí demokrati neprídu s iným kandidátom.

„Podporíme pána Krnáča, nerokujeme o iných menách,“ konštatoval Abrhan. Most-Híd tiež nevidí dôvod nedodržať dohodu opozičných strán na spoločnom kandidátovi. „Nebudeme predkladať vlastných nominantov,“ poznamenal predseda poslaneckého klubu strany László Solymos. SaS rovnako potvrdila, že Krnáča navrhne ako kandidáta na septembrovú voľbu a nevie o inom opozičnom kandidátovi. „Ak sme prijali dohodu, patrí sa ju dodržať,“ konštatoval líder OĽaNO Igor Matovič s tým, že Krnáča v klube poznajú a má ich dôveru. Matovič napriek všetkému nie je optimistom a myslí si, že za Krnáča nezahlasujú všetci opoziční poslanci.

Krnáč v júlových voľbách v parlamente získal podporu 53 zo 146 prítomných poslancov, opozícia má v NR SR spolu 67 zákonodarcov, Smer disponuje 83 hlasmi. Smer podľa premiéra za Krnáča nehlasoval preto, lebo nešlo o spoločného opozičného kandidáta, keďže ho nepodporili všetci opoziční poslanci. Fico následne opozičné strany vyzval, aby každá z nich navrhla vlastného kandidáta na post predsedu NKÚ. „Nech sa medzi opozičnými kandidátmi urobí v NR SR súťaž a potom ten, kto bude najlepší, bude zvolený za predsedu NKÚ. Ale bude to predstaviteľ z jednej opozičnej strany,“ povedal koncom júla s tým, že Smer nemá záujem brzdiť voľbu predsedu NKÚ. „Toto miesto patrí opozícii, ale keďže opozícia nevie predložiť kandidáta a garantovať všetky hlasy za neho, toto bude asi najschodnejšia cesta, ako sa dostať k voľbe predsedu NKÚ,“ dodal.

Opozičné strany veľmi ťažko podľa neho dosiahnu dohodu na novom kandidátovi a ak aj dosiahnu dohodu, bude formálna a nebudú za neho hlasovať. „Preto navrhujeme najčistejšiu hru. Každá strana v opozícii si dá svojho kandidáta. Ak to urobia, verejne podpíšem, že na najbližšom zasadnutí NR SR bude zvolený nový predseda NKÚ. To znamená, že hlasy Smeru pripadnú niektorému z týchto kandidátov. Férovejšiu ponuku opozícii nemôžem dať,“ zdôraznil vtedy Fico. Hovorkyňa premiéra Beatrice Hudáková nespresnila, ako Fico reaguje na Krnáča ako jediného opozičného kandidáta. „Platí to, ako sa predseda vlády vyjadril koncom júla,“ konštatovala.

NKÚ kontroluje hospodárenie vlády i samosprávy. Predsedu a podpredsedov NKÚ volí parlament na sedem rokov. Tí istí kandidáti môžu byť zvolení najviac na dve po sebe nasledujúce obdobia. Odvolať ich môže len Národná rada SR, napríklad ak si neplnia povinnosti ustanovené zákonom. Súčasný šéf NKÚ Ján Jasovský bol zvolený za predsedu úradu v roku 2004 počas druhej vlády vtedajšieho premiéra Mikuláša Dzurindu. Funkčné obdobie mu začalo plynúť od februára 2005. Do čela úradu sa Jasovský dostal ako člen vtedajšej opozičnej strany HZDS.