Kolesík robí Smeru problémy

Peter Kováč | 28.08.2012 12:00
Andrej Kolesík, Smer Foto:
Andrej Kolesík
Imidž poslanca Andreja Kolesíka ako nádejnej novej krvi v Smere sa rozpadá. K viacerým prešľapom v parlamente, rozkolu v mládežníckej organizácii Smeru, ktorú vedie, sa najnovšie pridali podozrenia, že pomáha v kariére svojej priateľke.

Tá sa bez výberového konania dostala do dozornej rady štátnej akciovky Poliklinika Tehelná. Podľa politológa si Kolesík takto obmedzil možnosti na postup v straníckej kariére.

Hovorkyňa Smeru Monika Počátková na otázku, či dosadenie Kolesíkovej priateľky Daniely Palúchovej do štátnej akciovky nepovažuje strana za etický problém, najprv odkázala, že „personálna politika vo vedení polikliniky je v réžii Fondu národného majetku“. Neskôr však stanovisko doplnila o vysvetlenie, že Kolesíkova priateľka pôsobila profesionálne v danej problematike a splnila požiadavku praxe i ostatné zákonné predpoklady. „Nevidíme teda v nominácii, ktorá prebehla zákonným a dlhodobo zaužívaným spôsobom, žiadny problém,“ dodala Počátková. Samotný Kolesík pre Pravdu povedal, že „Danielu Palúchovú pozná z prostredia Okresnej organizácie Smeru v bratislavskom Ružinove. Má zodpovedajúce vzdelanie a celý svoj doterajší profesný život sa venuje zdravotníctvu“. Na otázku, či jej nejako pomohol k funkcii, neodpovedal.

Poslancova priateľka Daniela Palúchová sa podľa Hospodárskych novín dostala do dozornej rady polikliniky, ktorej jediným akcionárom je Fond národného majetku, pred dvoma týždňami bez výberového konania. Za funkciu v rade, ktorá sa stretáva približne raz za tri mesiace, bude mať mesačnú odmenu 290 eur.

Kto ju navrhol, nie je jasné, keďže komisia fondu rozhoduje neverejne. „Sú im odporúčaní ľudia na kolegiálnej, kamarátskej alebo odbornej báze,“ povedal hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Palúchová pôsobí v miestnej organizácii Smeru v bratislavskom Ružinove a pre štát pracovala už na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou či ako hlavný štátny radca ministerstva práce. Spolu s ňou sa do dozornej rady dostali aj Otto Galis a Samuel Janec, ktorí obaja v minulosti kandidovali za Smer do zastupiteľstiev bratislavských mestských častí.

Na otázku Pravdy, či je stranícka príslušnosť všetkých troch členov rady náhodná, Jurikovič neodpovedal. Uviedol iba, že „je dôležité, aby bola činnosť v danom podniku vykonávaná kvalitne v prospech Slovenskej republiky“.

Poslanci Smeru tvrdia, že o ničom nevedia, a preto hodnotiť Kolesíka či postup pri výbere vedenia fondu nechcú. „Myslím si však, že fond postupoval podľa kritérií, medzi ktorými je aj odbornosť, a mňa zaujíma najmä táto stránka veci,“ uviedol poslanec Otto Brixi. Ako však dodal, na podrobnosti okolo nominácie sa Kolesíka ešte spýta.

Komentovať nomináciu nechceli ani Miroslav Číž, Robert Madej či Ľubica Rošková. „Musel by som poznať podrobnosti výberu či vzdelanie a prax vybratých členov,“ povedal Číž.

„Je to proti tomu, čo Smer proklamoval o budúcej čistote nominácií. Pán Kolesík by preto mal tieto veci zohľadniť a zariadiť sa podľa toho, že patrí do politickej strany, ktorá chcela proti takýto veciam bojovať a za predchádzajúcej vlády ich kritizovala,“ myslí si politológ Tomáš Koziak. Podľa Koziaka takéto prepojenie určite nie je vhodné. „Prekvapuje to aj vzhľadom na to, že s pánom Kolesíkom sa spája už príliš veľa kauzičiek, hoci jeho pôsobenie v parlamente je zatiaľ len krátke,“ hovorí ďalej politológ.

Kolesík sa už zviditeľnil tým, keď pri voľbe členov Správnej rady Ústavu pamäti národa presadzoval svojho poslaneckého asistenta Romana Lebedu a Jána Hrubého. Na ich podporu posielal svojim straníckych kolegom v pléne dokonca aj lístočky, čo však pred médiami zaprel a neskôr sa za to ospravedlnil. Za kandidátov nakoniec nehlasovali ani jeho spolustraníci.

Za správanie pri voľbe ho kritizovali kolegovia z mládežníckej organizácie Smeru. Jej podpredsedníčka a europoslankyňa Katarína Neveďalová mu pred dvoma týždňami odkázala, že je čas na výmenu predsedu a vedenia Mladých sociálnych demokratov. „Už sa k tomu ani nechcem viac vyjadrovať,“ reagovala Neveďalová na najnovšie podozrenia súvisiace s Kolesíkom s tým, že naďalej trvá na svojej výzve. Sľúbila, že na najbližšom sneme organizácie, ktorý bude koncom tohto roka, zloží funkciu podpredsedníčky.

Smer by mal podľa Koziaka zvážiť Kolesíkovo ďalšie angažovanie v straníckych štruktúrach. „V priebehu veľmi krátkej doby sa s týmto človekom spája príliš veľa otáznikov, takže byť na čele strany, asi by som zvážil, či s ním budem počítať do budúcnosti, pretože môže znamenať časovanú bombu,“ dodáva politológ.

Kolesík kandidoval do parlamentu na 48. mieste a na čele Mladých sociálnych demokratov je šesť rokov. Od roku 2006 je takisto členom ústrednej revíznej komisie strany Smer. Je absolventom Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského a v súčasnosti je v rigoróznom konaní na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici.

Kolesíkove prešľapy

  • voľba členov Správnej rady Ústavu pamäti národa – Kolesík v nej presadzoval svojho poslaneckého asistenta Romana Lebedu a Jána Hrubého, a to tak, že v pléne posielal straníckym kolegom lístočky s ich menami. Napriek tomu sa ich zvoliť nepodarilo ani na druhý pokus a ústav zostáva zatiaľ bez nového vedenia. Poslanec novinárom najprv klamal, že žiadne lístočky neposielal, za čo sa neskôr, po uverejnení videozáznamu, ospravedlňoval s tým, že „konal skratovo“
    • predsedníctvo v mládežníckej organizácii – poslanec a podpredseda Mladých sociálnych demokratov Anton Martvoň aj s ďalšou podpredsedníčkou a europoslankyňou Katarínou Neveďalovou kritizovali Kolesíkovo konanie pri voľbe Správnej rady ÚPN a vyzvali ho, aby voči sebe „vyvodil sebareflexiu“ a odstúpil z čela mládežníkov. Kolesík reagoval, že má informáciu, že „väčšina členov nepovažuje tieto návrhy za rozumné“
    • Kolesíkova priateľka Daniela Palúchová sa bez výberového konania dostala do dozornej rady štátnej akciovky Poliklinika Tehelná, ktorej jediným akcionárom je Fond národného majetku. Ten nechce prezradiť, kto ju do funkcie navrhol.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ