Prezident by mal mať viac kompetencií, tvrdí Paška

SITA | 30.08.2012 14:13
Paška Foto:
Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD)
Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) si myslí, že prezident by mohol mať viac kompetencií, ako mu dáva ústava. "Kompetencie prezidenta nie celkom zodpovedajú sile jeho mandátu, ktorý vzniká priamou voľbou všetkých oprávnených voličov."

Akýkoľvek mandát, ktorý vzniká priamou voľbou, má podľa Pašku obrovskú silu. „Preto aj rozsah kompetencií, ktoré z neho vyplývajú, by mal byť určitou rovnováhou,“ dodal. Ústava SR, ktorá 1. septembra oslávi svoj dvadsiaty rok, by vraj mala prejsť niektorými korekciami. Najmä z pohľadu členstva v Európskej únii a modernosti 21. storočia.

Základný zákon štátu si však podľa jeho slov plní svoju úlohu dobre. „Krajina funguje, ten základný dokument bol tvorcami vyrobený dobre, ústava priniesla to, čo sa od nej očakávalo.“

Oslavy 20. výročia prijatia Ústavy SR sa začnú v piatok slávnostným zasadnutím parlamentu, na ktorom s prejavom vystúpi aj prezident Ivan Gašparovič. „Sú tam pozvaní poslanci, europoslanci, bývalí poslanci, ktorí sa podieľali na jej tvorbe,“ priblížil Paška. Zhromaždenie potom čaká slávnostný koncert a štátna recepcia v priestoroch zrekonštruovaného Bratislavského hra­du.

Na oslavu nepríde bývalý trojnásobný premiér Vladimír Mečiar. Podľa Pašku je to škoda. „Ja som s pánom predsedom HZDS štyri roky v NR SR spolupracoval a je to bezpochyby človek, ktorý zasiahol do dejín Slovenska. Je škoda, že nepríde,“ konštatoval.

Široká verejnosť si môže zdarma priestory hradu pozrieť počas Dňa otvorených dverí v NR SR, ktorý bude v sobotu 1. septembra. Lákadlom pre návštevníkov môže byť obrazáreň, rytierska sála či nálezy z archeologického výskumu.