Smrť týranej Lucky si štátny moloch nevšimol

Soňa Pacherová, Vanda Vavrová | 19.09.2012 11:51, aktualizované: 
týraná Lucia, Koceľova ulica Foto:
V dome na Koceľovej ulici utýral nevlastný otec vtedy päťročnú Luciu na smrť.
Ak sociálny systém vo Veľkej Británii funguje prehnane a dokáže vziať rodičom deti aj bezdôvodne, ten slovenský zrejme nefunguje vôbec. Ďalším tragickým dôkazom toho je prípad maloletej Lucie, ktorej telo v rozklade tri roky po smrti našli v pondelok policajti zahádzané v odpadkoch v byte v bratislavskom Ružinove.

Susedia na to, že dievča chýba a že ju otčim týral, upozorňovali sociálny úrad už tri roky. Pre políciu bol zase otčim známou firmou. Kto v tejto otrasnej tragédii zlyhal a prečo? Polícia alebo sociálny úrad? To kompetentní zatiaľ nevysvetlili.

Polícia išla v pondelok do bytu v bratislavskom Ružinove cielene, na základe informácie od svedkyne, že dievčatko otčim dlhodobo týral a jej telíčko sa nachádza v byte. „Polícia preverovala informáciu, v ktorej vypovedala svedkyňa, že dieťa je mŕtve,“ povedal policajný zdroj blízky vyšetrovaniu. Obyvatelia domu na Koceľovej potvrdili, že Luckin otčim sa o tom najmenej pred dvoma osobami preriekol a tie kontaktovali políciu.

Problém mal ako prvý riešiť bratislavský úrad práce, ktorý v celom systéme zlyhal asi najviac. Matka dokonca z úradu po celý čas dostávala rodinné prídavky. Zmiznuté dievča si mohla všimnúť aj obvodná lekárka, keďže dieťa nechodilo na povinné preventívne prehliadky, alebo mestská časť, ktorej mala Lucia chýbať v zozname školákov.

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave potvrdil, že evidoval podnety susedov a blízkeho okolia, ktoré sa týkali agresívneho správania voči nej. „Preverujeme, ako na tieto podnety úrad reagoval a ako postupoval pri ich riešení,“ povedala Veronika Černá z ústredia práce. Výsledok šetrenia, či úradníci sociálneho oboru nič nezanedbali, bude podľa nej známy v priebehu dvoch dní. Ak sa zistia pochybenia úradníkov, budú znášať dôsledky.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny pripustilo, že konkrétni úradníci porušili interné metodické postupy. „Osoby, okolo ktorých toto podozrenie vzniklo, prípadne v priebehu ďalšieho vyšetrovania vznikne, budú až do úplného skončenia vyšetrovania preradené na pracovné miesta mimo priameho styku s klientom a po jeho skončení budú voči nim vyvodené dôsledky v zmysle záverov vyšetrovania,“ informoval hovorca ústredia Peter Zeman. Sľúbil postupne zodpovedať ďalšie otázky, len čo to dovolí priebeh vyšetrovania. Na tú, prečo sa sociálka o problémovú rodinu nezamerala prednostne, však nereagoval.

„Hoci Slovensko už podpísalo celý rad medzinárodných dokumentov o právach dieťaťa, jeho sociálny systém je zlý a už zo svojej podstaty blokuje dohľad na rodičov s obmedzenými výchovnými schopnosťami,“ hovorí k prípadu mŕtvej týranej Lucie sociologička Zuzana Kusá.

Sociologička Kusá pripomína, že agenda dohľadu nad dieťaťom spadá pod odbor starostlivosti o rodinu a sociálnej kurately na príslušnom úrade práce. Tieto úrady však celoštátne prešli od čias ministra Ľudovíta Kaníka tromi vlnami redukcií, ich pracovníci sú veľmi preťažení, zasypaní spismi, keďže počítačový informačný systém sa ešte len vyvíja, majú málo možností vykonávať terénne návštevy. „Ak v takom Nemecku pripadá na zamestnanca úradu desať spisov, u nás idú do stoviek,“ zdôrazňuje.

To, že dievčatko nikomu nechýbalo v škole alebo lekárovi, pripisuje Kusá tomu, že výber školy aj lekára je dnes slobodný a nejestvuje potrebný systém koordinácie, ktorý by umožnil poukázať na zmiznuté dieťa. „Školy, aj keď spadajú pod obce, majú právnu subjektivitu a obce sa ich agendou nezaoberajú. A medzi lekármi sú aj takí, čo sa evidentne snažia zbaviť napríklad pacientov rómskeho pôvodu či ďalších sociálne slabých,“ mieni Kusá.

Podľa nej, aj keď by sa práva všetkých detí mali rešpektovať bez rozdielu, u nás jednoducho žijú aj také, nad ktorými štát a kontrolné orgány už vopred zlomili palicu. „Inak by sa nemohli stať také otrasné prípady, ako že sa napríklad našlo dievča, ktoré roky žilo v kôlni, alebo že chlapcovi, ktorý býval v príbytku bez kúrenia, museli napokon amputovať omrznuté nohy,“ hovorí.

Polícia Luckino tragické úmrtie prekvalifikovala na trestný čin zabitia a týrania blízkej a zverenej osoby s následkom smrti, ktorého sa mal dopustiť jej 32-ročný otčim. Prokurátor už podal návrh na jeho vzatie do väzby, na rozhodnutie súdu zatiaľ čaká v policajnej cele.

„Obvinený muž od júla 2009 až do času, keď ho polícia zadržala, mal v byte na Koceľovej ulici v bratislavskom Ružinove týrať svoju 42-ročnú manželku aj maloleté dieťa,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová. Muž podľa polície ženu a dieťa bil, kopal a vyhrážal sa im zabitím. Dieťaťu dokonca odopieral jedlo.

Žena vypovedala, že Lucku často bil aj v jej prítomnosti a keď ju bránila, zbil aj ju. Dievčatko malo na následky týrania zomrieť v presne nezistenom čase v druhej polovici roka 2009. Podľa polície matka dieťaťa sa bála vyhrážok svojho druha, a preto smrť svojej dcéry polícii neohlásila. Podľa policajných zdrojov dieťa pravdepodobne zomrelo na následky toho, že ju otčim kopol. Potvrdiť to musí ešte súdna pitva. Viackrát trestanému mužovi hrozí za týranie dieťaťa až 15 rokov väzenia.

Suseda, ktorá pred tromi rokmi kontaktovala sociálny úrad, tvrdí, že jeho pracovníci o zlej situácii v rodine vedeli. „Spísali zápisnicu, vraj aj v byte zvonili, no nikto im neotvoril, tak to nechali,“ povedala. Doplnila pritom, že úradníkom oznámila, že s určitosťou vie, že nevlastný otec dievča bije a nepúšťa ju von, hoci s jej matkou a mladšou dcérou často chodil na prechádzky. Podľa nej však úradníci, s ktorými komunikovala, boli „príliš mladí a zjavne nemali dosť životných skúseností“, aby si uvedomili závažnosť jej oznámenia.

„Potom som sa ešte na sociálke pýtala na Lucku teraz vo februári. Vraveli, že matka ju poslala k príbuznej do Košíc. A opäť tvrdili, že majú na matku hlásenie, že s mladšou dcérou chodí žobrať,“ doplnila.

Ďalší obyvatelia domu darovali zhruba pred rokom rodine chladničku. „Manžel im ju zaniesol, ale nepustili ho ani za prah. Spred dverí však videl otrasný neporiadok. Tí ľudia hádam ani nevynášali smeti,“ povedala. Podľa nej z bytu stále vychádzal silný zápach, no pripisovali ho práve odpadkom. „Aj tá menšia smrdela, bolo nám jej ľúto,“ opísala.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Martina Krna Zlyhali takmer všetci. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Nestalo sa to prvý raz

Ružinovský prípad nie je prvý svojho druhu. Už v roku 2006 otriasol Slovenskom osud malého Augustína zo Šútoviec, ktorého jeho mama a stará mama tri roky držali mŕtveho v zanedbanom špinavom dome. Na prízemí boli vo vedrách zapáchajúce ľudské výkaly, na povale ležalo mumifikované chlapcovo telíčko s oddelenou hlavou a nad ním oltár so svätými obrázkami obsypaný kvetmi.

Starosta Šútoviec Miroslav Rajčo sa k tejto tragédii nechcel bližšie vyjadrovať, keďže sa stala za čias jeho predchodcu, ktorý vlani zomrel. Fakt, že o chlapca roky nikto nejavil záujem, zdôvodnil tým, že ani on, ani jeho príbuzné neboli v obci trvale prihlásené a bývali v dome, ktorý patril rodinnej známej. Preto sa v Šútovciach domnievali, že Gustík už býva kdesi v Prievidzi. O to, že chlapca vôbec našli, sa podľa neho zaslúžil rodinný príbuzný, ktorý vyvíjal nátlak na prievidzský sociálny úrad, aby zistil, kde vlastne chlapec je. Obe ženy boli v kauze obvinené, no neskôr zbavené trestnej zodpovednosti ako duševne choré. Potrestaný za smrť dieťaťa tak fakticky nebol nikto.

Len rok na to našli robotníci pri deložovaní neplatičov bytu v Ružomberku v chladničke mŕtvolku novonarodeného dievčatka, ktorá tam ležalo osem rokov. Vyšetrovaním sa zistilo, že sa narodilo mŕtve. Jeho matku nakoniec potrestali za hanobenie mŕtveho. Za to, že novorodenec sa štátnym orgánom jednoducho „stratil“, nikto nepykal.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ