Fronc navrhuje pre neštátne školy trvalú garanciu peňazí

SITA | 19.09.2012 19:49
Martin Fronc Foto:
Poslanec KDH Martin Fronc
Cirkevné a súkromné školy zrejme dostanú trvalú garanciu, že im štát bude dávať minimálne 88 percent z peňazí, ktoré dostávajú obecné školy alebo školy zriaďované štátom či samosprávou.

Pozmeňovací návrh k novele zákona o financovaní škôl dnes v pléne predložil poslanec za KDH Martin Fronc. „Navrhujem, aby garancia 88 percent pre školské zariadenia (neštátne) nebola tak, ako bolo v pôvodnom návrhu zákona len na obdobie rokov 2013 až 2015, ale aby tá garancia bola od roku 2013 bez obmedzenia,“ uviedol Fronc v rozprave k novele. Ako dodal, na prijatí tohto opatrenia sa už dohodol so Smerom, ktorý má v parlamente väčšinu.

Minimálne 88 percent z peňazí, ktoré putujú k štátnym školám, dostávajú neštátne školy a školské zariadenia už dnes. Od roku 2007, keď prešli kompetencie zo štátu na samosprávy, však túto istotu dostávali vždy len na tri roky. Prechodné obdobie malo poslúžiť na racionalizáciu siete škôl.

Napriek tomu, že pri garancii financovania neštátnych škôl našiel opozičný poslanec so Smerom-SD zhodu, s novelou o financovaní škôl ako celkom nesúhlasí. Nepáči sa mu argument ministra školstva Dušana Čaploviča, že si zmeny vyžiadali množiace sa prípady takzvaných čiernych duší, na ktoré idú dotácie, aj keď reálne nenavštevujú žiadne krúžky záujmovej činnosti. Chápe, že zneužívanie systému ministra nahnevalo. Rezort však má nástroje na kontrolu financovania CVČ cez krajské školské úrady. „Tie nástroje máte celkom iste v rukách a neviem o tom, že by boli nejako významne využité,“ poznamenal Fronc.

Rovnako si myslí, že financie na krúžky nemajú dostávať obce podľa počtu detí s trvalým pobytom, ale podľa počtu CVČ, ktoré poskytujú mimoškolské vzdelávanie. „Som presvedčený, že peniaze majú ísť k výkonom,“ uviedol Fronc. Pripomenul, že mnoho rodičov umiestňuje svoje deti do CVČ podľa miesta, kde pracujú. Zákon pritom obciam, kde majú tieto deti trvalý pobyt, neprikáže, aby peniaze poukázali danému CVČ v inej obci. „Obavy, že samospráva posunie peniaze na niečo iné, sú celkom oprávnené,“ konštatoval Fronc.

Rozpravou k novele zákona o financovaní škôl sa skončil šiesty rokovací deň siedmej schôdze NR SR v tomto volebnom období. Rozprava k tomuto zákonu bude pokračovať vo štvrtok o 9:00, keď parlament v druhom čítaní prerokuje aj novelu zákona o odbornom vzdelávaní a novelu zákona o celoživotnom vzdelávaní. Popoludní bude na programe pravidelná Hodina otázok, v ktorej premiér a ministri budú odpovedať na otázky poslancov. Poslanci sa dohodli, že vo štvrtok nebudú hlasovať dopoludnia, ale len o 17:00.