Ľudí ohrozujú staré telefónne stĺpy. Padajú

Štefan Rimaj | 22.09.2012 15:00
telefónny stĺp Foto:
Tento telefónny stĺp sa zvalil na zem len pred niekoľkými dňami. Našťastie nikoho nezranil.
Obyvateľov jednej z najstarších veľkokrtíšskych lokalít - na ulici Tučekovej ohrozujú staré a zničené drevené telefónne stĺpy. Desiatky rokov staré držiaky telefónneho vedenia dosluhujú a začínajú sa rúcať.

Za posledné tri mesiace sa samovoľne vyvalili už dva. Naposledy pred niekoľkými dňami. Keďže oba stáli v blízkosti rodinných domov, zraniť mohli aj ľudí. Oba už telekomunikácie vymenili za iné.

Starý stĺp, ktorý sa zrútil naposledy, zatarasil cestu do jedného z rodinných domov. Podľa sedemdesiatročného Jána Backa, ktorý býva v susedstve, to mohlo skončiť aj horšie.

„Na našej ulici je materská škôlka, takže okolo týchto stĺpov pravidelne chodievajú deti. Ani si nechcem predstaviť, čo by sa mohlo stať, keby taký stĺp na niekoho padol,“ zdôraznil Backo. Podľa neho sú v zlom stave aj ďalšie telefónne stĺpy a obyvatelia preto žiadajú ich výmenu. „Na ich zlý a nebezpečný stav som upozornil aj mestskú políciu i samotný mestský úrad,“ povedal dôchodca.

Hovorkyňa Mestského úradu vo Veľkom Krtíši Erika Grega informovala, že podnety ľudí prešetrili a keďže nešlo o majetok mesta, upozornili na problém kompetentných, v tomto prípade telekomunikácie. Hovorca spoločnosti Slovak Telekom Martin Vidan konštatuje, že súčasťou ich telekomunikačnej siete na Slovensku je viac ako 380-tisíc stĺpov. Spoločnosť na niektorých miestach nahrádza nadzemné vedenie podzemným a takéto už malo byť aj na ulici Tučekovej vo Veľkom Krtíši.

„Projekt sa nerealizoval kvôli tomu, že jeden z obyvateľov nesúhlasil s výkopovými prácami. Keďže projektová dokumentácia v spomínanej lokalite medzitým stratila platnosť, kompletnú výmenu stĺpov tam v súčasnosti neplánujeme,“ vysvetlil Vidan. Zároveň dodal, že ak majú ľudia podozrenie, že by ich stĺpy telekomunikačného vedenia mohli ohroziť, môžu telekomunikácie požiadať o prešetrenie stavu. „Od obyvateľov sme však zatiaľ takýto podnet nedostali,“ podotkol.

Ľudí z ulice Tučekovej podľa ich vyjadrení ohrozujú okrem telefónnych aj stĺpy elektrického vedenia. Tiež už majú desiatky rokov a chátrajú. Práve pán Backo má jeden zo stĺpov v záhrade hneď pri rodinnom dome. „Je v zlom stave. S manželkou sa bojíme, že pri silnejšom vetre sa stĺp vyvalí na náš dom a poškodí ho. Nehovoriac o tom, že by sme mohli vyhorieť,“ povedal Backa. Na problém už upozornil elektrárne. Hovorkyňa Stredoslovenských elektrární v Žiline Jana Bolibruchová potvrdila, že požiadavku tohto zákazníka evidujú. „V tejto lokalite, no aj v iných častiach Veľkého Krtíša plánujeme výmenu elektrických stĺpov za nové, čo máme v pláne ešte do konca tohto kalendárneho roku,“ poznamenala.