Riešenie rómskeho problému? Podľa Kaliňáka rešpekt k zákonu

SITA | 23.09.2012 14:24
Rómovia Foto:
Ilustračné foto
Pri riešení rómskej problematiky je dôležité oddeliť tých, ktorí zákon nerešpektujú od tých, ktorých sa oplatí motivovať. V relácii Slovenskej televízie O päť minúť dvanásť to povedal podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák. Podľa neho je v občianskom nažívaní katastrofálna situácia.

„Priestupkový zákon v niektorých oblastiach stratil autoritu,“ vyjadril sa minister. „Ako bude človek na sociálnych dávkach pristupovať k štátu, tak sa k nemu bude aj štát správať,“ uviedol v debate poslanec Národnej rady SR Igor Matovič.

Minister a poslanec reagovali na základné myšlienky rómskej reformy, ktorú spolu predstavili v utorok 18. septembra. Kaliňák chce, aby podpora ľudí, ktorí poberajú sociálne dávky, bola zmysluplne využitá. „Je nevyhnutné dokázať, že peniaze, ktoré človek odvedie na daniach pre sociálne dávky, sa využijú,“ dodal.

Vyjadrenia oboch politikov sú podľa programového riaditeľa Nadácie Milana Šimečku Laca Oravca príliš negatívne. „Hovoríme len akoby o negatívnych veciach, no nejde len o zlý svet, ktorý ubližuje. Vláda musí mať výzvu pre všetkých,“ povedal.

Program, ktorý predstavil Smer a hnutie OľaNO vníma Oravec ako „kladivo na Rómov.“ Podľa neho napätiu medzi rómskym a nerómskym obyvateľstvom neprospieva, keď hovoríme len o zlých prípadoch.