Podľa Matoviča je snaha zaviesť registrované partnerstvá zvrátená

TASR | 23.09.2012 16:45
Podpredseda SaS Ľubomír Galko v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo uviedol, že snaha zlegalizovať registrované partnerstvá homosexuálov nie je zo strany SaS prejavom populizmu, ale zámerom uzákoniť to, čo je v súčasnosti na Slovensku realitou. Jeho partner v diskusii Igor Matovič si myslí, že takéto iniciatívy sú v súčasnosti zvrátené.

Galko v úvode odpovedal na otázku, prečo sa liberáli o zavedenie registrovaných partnerstiev homosexuálov nesnažili počas pôsobenia vo vláde Ivety Radičovej. Podľa podpredsedu SaS je jasné, že pri vstupe do koalície sa niektoré časti programu nepodarí presadiť. „Náš volič je inteligentný tvor, toto určite pochopí,“ povedal Galko, ktorý sa neobáva, že by voliči SaS neverili serióznosti terajšej snahy.

„Osobne si myslím, že navrhovať registrované partnerstvá je dnes úplne zvrátené, pretože ľudia majú úplne iné, vážnejšie starosti,“ reagoval Matovič. „Navrhovať teraz registrované partnerstvá a tváriť sa, že toto vyrieši nejaký problém na Slovensku, je hlúposť,“ dodal a poznamenal, že otázky dedičstva či zastupovanie na úradoch, ktoré má zákon o registrovaných partnerstvách upraviť, sa dajú riešiť aj plnou mocou či testamentom.

Matovič priznal, že v klube OĽaNO sú aj takí, ktorí si osvojili názor SaS, osobne však túto snahu odmieta a označuje ju za pošliapavanie inštitútu manželstva. "Ak sa budeme opičiť po krajinách, kde takýto zákon platí, tak dopadneme ako v Španielsku, kde sa v sexuálnej výchove zobrazuje pohlavný styk dvoch mužov a prezentuje sa ako niečo normálne, dodal Matovič.