Prezident Gašparovič rokoval s generálnym tajomníkom OSN

SITA | 24.09.2012 20:48
Ivan Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič
Prezident Ivan Gašparovič sa v sídle Organizácie spojených národov v New Yorku stretol s generálnym tajomníkom Pan Ki-munom. Informoval o tom prezidentov hovorca Marek Trubač.

Hlava štátu ocenila v rozhovore víziu Action agenda predstavenú členským štátom na druhé funkčné obdobie generálneho tajomníka. Ivan Gašparovič zdôraznil, že Slovensko je pripravené byť aj naďalej aktívnym členom medzinárodného spoločenstva, na čele ktorého je OSN pod vedením Pan Ki-muna. Slovenský prezident vyzdvihol skutočnosť, že aj naši odborníci môžu prispieť k napĺňaniu cieľov tejto medzinárodnej organizácie.

Peter Tomka je predsedom Medzinárodného súdneho dvora v Haagu, Miloš Koterec predsedom Hospodárskej a sociálnej rady OSN, Ján Kubiš osobitným predstaviteľom OSN pre Afganistan a Miroslav Jenča riadi Regionálne krízové centrum OSN pre strednú Áziu.

Gašparovič na rokovaní s generálnym tajomníkom OSN vyjadril tiež odhodlanie Slovenska naďalej pomáhať Spojeným národom pri hľadaní trvalého mierového riešenia na Cypre. „Slovenské ozbrojené zložky budú naďalej podľa potrieb organizácie plniť mandát misie UNFICYP a slovenské veľvyslanectvo v Nikózii bude poskytovať dobré služby v rámci bikomunitného dialógu cyperských politických strán,“ uviedol Gašparovič.

V diskusii sa nevyhli ani vývoju situácie v Sýrii, kde sa aj napriek intenzívnemu úsiliu OSN nepodarilo ukončiť vnútorný konflikt. Prezident zdôraznil, že „SR podporuje od samého začiatku tvorbu globálnych, regionálnych a lokálnych kapacít v oblasti reformy bezpečnostného sektora“.

Gašparovič sa v newyorskom sídle OSN bilaterálne stretol aj s prezidentom Moldavskej republiky Nicolaem Timoftim, s ktorým hovorili najmä o posilnení vzájomných slovensko-moldavských vzťahov.