Pod Tatrami tajne došlo k prevodu pozemkov

Michal Holeš | 19.06.2012 20:00, aktualizované: 
Eva Šimková Foto:
V čase pochybného prevodu pozemkov pod Tatrami bola šéfkou Slovenského pozemkového fondu Eva Šimková.
Ani zákaz od prezidenta, premiérky a ministra nezabránil ľuďom blízkym strane Most v Slovenskom pozemkovom fonde, aby v poslednej chvíli, po marcových voľbách, schválili pochybný prevod pozemkov pod Tatrami.

Žiadateľka namiesto pozemkov v menej lukratívnej obci Ľubica pri Kežmarku dostane parcely v inom katastri – v tesnej blízkosti Vysokých Tatier.

Štát na výmene, ku ktorej došlo po voľbách, môže prerobiť. Ministerstvo pôdohospodárstva pripravuje právne kroky a bývalí vládni politici sa škriepia, kto je na vine.

Ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru) sa prípadom začalo zaoberať na podnet denníka Pravda.

„V prípade potreby podnikneme právne kroky, a to na základe analýzy,“ potvrdila hovorkyňa rezortu Magda Tóth Želeňáková. V tom čase bola šéfkou pozemkového fondu Eva Šimková a jej námestníkom Juraj Gál, obaja nominanti Mostu.

PIANO

 Prečítajte si glosu Martina Krna Ticho pod Tatrami.
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Ako je možné, že pozemky s výmerou 1 254 m2 sa predsa prevádzajú, bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most) nevie vysvetliť. „V čase medializácie prípadu som telefonoval s pani premiérkou, ktorej som navrhol, že odvolám Juraja Gála, čím dôjde k paralyzovaniu fondu. Pani Radičová však povedala, že to nie je potrebné,“ vysvetľuje exminister.

Expremiérka zase očakávala naplnenie príkazu. „Bolo by choré predpokladať, že nejakí úradníci nesplnia príkaz ministra, premiérky a prezidenta štátu. Ak ho skutočne nerešpektovali, tak to považujem za absurditu a očakávam, že budú vyvodené veľmi konkrétne dôsledky,“ vysvetľuje Radičová.

„Keď nie je možné vymôcť fungovanie etiky, existuje iba jediné východisko – pritvrdenie zákona, aby členovia rady fondu mali právo veta a aby hmotná zodpovednosť bola rozšírená aj na funkcie šéfov pozemkového fondu,“ dodáva bývalá šéfka kabinetu.

Podpisy Šimkovej a Gála sa pod zmluvou objavili aj napriek tomu, že Simon vydal pokyn, aby vedenie fondu neodsúhlasilo žiadnu zmluvu, proti ktorej protestovali zástupcovia vtedajšej opozície. Jedným z nich bol Ján Ilavský (nominant Smeru), ktorý potvrdil, že nesúhlasil ani s jednou zmluvou, o ktorej rada rokovala po marcových parlamentných voľbách.

Denník Pravda sa chcel Evy Šimkovej opýtať, prečo na pozícii šéfky pozemkového fondu nerešpektovala požiadavky ústavných činiteľov. Svoj mobil však v čase prípravy článku mala vypnutý. Jej námestník v minulosti prevody obhajoval tým, že pri prevode boli dodržané všetky podmienky. Reštituentka totiž požiadala o náhradné pozemky vo Veľkej Lomnici a fond jej vyhovel. Podľa bývalého šéfa inštitúcie Jána Ilavského jej však fond vyhovieť nemusel, keďže v Ľubici pozemky vlastní.

Za pravdu mu dáva aj reštitučný zákon. Píše sa v ňom, že ak reštituent nemôže získať zhabanú pôdu, v prvom rade ju má dostať „v tom istom katastrálnom území, v ktorom sa nachádzal pôvodný pozemok, alebo v inom katastrálnom území obce, v ktorej katastrálnom území sa nachádzal pôvodný pozemok“.

Ďalej sa v zákone píše, že v prípade, že by voľné pozemky v Ľubici neboli, pozemkový fond mal reštituentovi prideliť pôdu vo vedľajších katastrálnych územiach a ak by ani tam žiadne pozemky nespravoval, mohol pristúpiť k návrhu reštituenta, aby mu pridelil parcely vo Veľkej Lomnici.

Na základe poznatkov z aktuálnej kauzy poľnohospodársky rezort zrejme zmení zákon o reštitúciách. „Hľadáme spôsob, ako je možné pravidlá sprísniť, aby sa podobná kauza v budúcnosti neopakovala,“ tvrdí Tóth Želeňáková.

Kauzu pochybnej výmeny pozemkov spustil po marcových voľbách prezident Ivan Gašparovič na základe informácií od Roberta Fica (Smer), keď požiadal premiérku Ivetu Radičovú, aby rokovanie fondu zastavila až do nástupu novej vlády. Rada fondu však napriek tomu o prevode rokovala a odsúhlasila desiatky zmlúv, ktoré na konci marca Šimková s Gálom podpísali. Druhá Ficova vláda obidvoch odvolala tesne po prevzatí moci.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ