Maďarsko začalo rokovať s MMF o záložnom úvere

ČTK | 17.07.2012 18:29
forint, Maďarsko Foto:
Ilustračné foto
Maďarsko v utorok začalo rokovať s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o získaní nového záložného úveru. V stredu by sa mali do týchto rozhovorov zapojiť aj zástupcovia Európskej únie.

Maďarská vláda predpokladá, že rokovania budú dokončené približne v októbri. Podľa analytikov by sa však mohli natiahnuť až do budúceho roka kvôli odhodlaniu vlády udržať si svoju neortodoxnú hospodársku politiku.

Maďarský premiér Viktor Orbán naznačil, že vláda uskutoční nové kroky na podporu hospodárskeho rastu, ktoré budú mať negatívny dopad na stav verejných financií. Opatrenia by mohli zahŕňať napríklad rozšírenie daňových úľav pre zamestnávateľov.

Tieto daňové úľavy už teraz ohrozujú rozpočtové ciele maďarskej vlády. Financovanie úľav bude podľa analytikov háklivou témou rozhovorov s medzinárodnými veriteľmi.

„Musíme doma bojovať za akčný plán na ochranu pracovných miest,“ uviedol Orbán. „Budeme musieť viesť aj medzinárodnú bitku, a to najmä vzhľadom k rozhovorom s MMF, ktoré sa teraz začínajú. Som na to pripravený,“ dodal.

Prvé kolo rozhovorov bude trvať do 25. júla. „Postoj trhov k maďarskej hospodárskej politike by sa mohol výrazne zlepšiť, ak by boli maďarskí politici viazaní podmienkami úverovej dohody s MMF,“ uviedol ekonóm Janos Samu zo spoločnosti Concorde Securities. „Zvýšilo by to predvídateľnosť politických rozhodnutí v Maďarsku,“ dodal.

Cesta k rokovaniu o úvere sa otvorila, keď maďarský parlament začiatkom mesiaca schválil zmeny v kontroverznom zákone o centrálnej banke. Zákon v pôvodnej podobe podľa EÚ a MMF ohrozoval nezávislosť maďarskej centrálnej banky. Prijatie zákona sa koncom minulého roka stalo dôvodom na prerušenie prípravných rokovaní o úvere.