Nemecko prvýkrát predalo dvojročné dlhopisy so záporným výnosom

ČTK | 18.07.2012 17:25
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
Nemecko prvýkrát v histórii predalo dvojročné štátne dlhopisy so záporným výnosom. Investori tak zaplatia viac, ako sa im vráti, v kríze to ale väčšina z nich vidí ako rozumný krok.

„Zaparkujú“ totiž peniaze v papieroch, ktoré sú v Európe teraz považované za relatívne najbezpečnejšie. Naopak, nemecká vláda získa peniaze na spravovanie štátu a nič ju to nestojí.

Berlín predal v aukcii takzvané „Schatz“, ako sa hovorí dvojročným dlhopisom, v objeme 4,173 miliardy eur. Nemecko a viaceré ďalšie krajiny s najvyšším ratingom už predtým predali dlhopisy tiež so záporným výnosom, vždy ale išlo len o krátkodobé papiere.

Výnos v stredajšej aukcii nemeckých štátnych dlhopisov so splatnosťou dva roky v priemere predstavoval – 0,06 percenta. V predchádzajúcej porovnateľnej aukcii, ktorá sa konala v júni, výnos dosiahol 0,1 percenta. Priemer od začiatku roka zatiaľ dosahuje 0,173 percenta. Investori majú obavy z horšieho výhľadu ekonomiky a z dopadov dlhotrvajúcej dlhovej krízy v eurozóne.

Časť investorov je teraz ochotná pristúpiť na nulový i záporný výnos a je pre nich kľúčové, že majú peniaze v tých najbezpečnejších investíciách, ktoré si možno za súčasných podmienok predstaviť.

Hlavným dôvodom sa zdá byť neschopnosť európskych politikov navrhnúť také riešenie, ktoré vyrieši vleklú dlhovú krízu. Tá po takmer troch rokoch, odkedy sa objavila, dusí hospodársky rast, takže mnohé krajiny sú v recesii. V niektorých krajinách eurozóny sa na nových rekordných hodnotách teraz ocitla nezamestnanosť.

„Niektoré inštitúcie musia držať bezpečné aktíva, pretože ich potrebujú vykazovať v bilancii. Potom im ani nezáleží na tom, aká je cena, alebo aký je výnos. Bezpečných investícií je teraz vo svete vo všeobecnosti menej,“ povedal podľa agentúry Reuters analytik úrokových sadzieb Patrick Jacq z finančného ústavu BNP Paribas.

„V globálnom systéme sú teraz obrovské sumy voľných peňazí, čo strháva výnosy do negatívneho pásma,“ dodal Jacq. Tým sa tiež čiastočne vysvetľuje, prečo bol dopyt po papieroch so záporným výnosom približne dvakrát vyšší, ako vláda ponúkala.

Štátne dlhopisy kľúčových krajín majú na trhoch špecifické názvy, ktoré jednoznačne určujú, o akých dlhopisoch je reč. Zatiaľ čo „Schatz“ je nemecký štátny dlhopis s dvojročnou splatnosťou, „Bund“ je nemecký dlhopis so splatnosťou desať rokov. Podobne napríklad „Samurai“ odkazuje na japonské dlhopisy, „Dragon“ zase na ázijské mimo Japonska.