Analýza: Domácim bankám sa rozhodne nežije zle

Branislav Toma | 22.07.2012 20:00, aktualizované: 
bankomat, výber, kreditka, karta, banka, účet Foto:
Bankám pôsobiacim na Slovensku sa darí, no ich prípadné dodatočné zdanenie môže okresať objem dostupných úverov.
Slovná prestrelka medzi bankami a vládou o mieru ziskovosti a úroveň daní nemá jednoznačného víťaza. Banky na jednej strane tvrdia, že Slovensko bude mať po raste bankových daní od roku 2013 najvyššie dane pre finančné domy.

Vláda zase poukazuje na to, že banky zarábajú neprimerane veľa, keď sa im vložený kapitál vracia podstatne skôr ako finančným inštitúciám v iných krajinách.

„Po pripravovaných zmenách bude mať v roku 2013 Slovensko jednoznačne najvyššie zaťaženie bankového sektora v rámci EÚ, 22-krát vyššie ako v Nemecku, 29-krát vyššie ako vo Francúzsku a 6-krát vyššie ako je priemer Európskej únie,“ povedal Marcel Laznia, analytik Slovenskej bankovej asociácie. Podľa vlády pri pohľade na ziskovosť bankového sektora si budú môcť domáce finančné domy dovoliť zaplatiť takéto vysoké dane.

„Nie je dobré porovnávať len výšku samotných daní, ale na celkové daňové zaťaženie je treba sa pozrieť vzhľadom na zisky bánk v danej krajine. Pre zahraničných majiteľov sú slovenské banky zlatými vajcami, keďže návratnosť vlastného kapitálu (ROE) je pri niektorých slovenských finančných domoch na úrovni 21 percent, kým v krajinách ich matiek je to len na úrovni približne siedmich percent,“ povedal štátny tajomník ministerstva financií Vazil Hudák.

Podľa ministerstva financií je teda súčasná ziskovosť bánk dostatočne vysoká na pokrytie zvýšeného daňového zaťaženia. ROE na úrovni 21 percent znamená, že posledný ročný zisk tvoril 21 percent vlastného kapitálu. Pri zachovaní takéhoto trendu by sa vlastný kapitál cez zisky bankám vrátil za približne päť rokov podnikania na Slovensku. Na porovnanie v Nemecku je podľa analýzy spoločnosti McKinseýs návratnosť vlastného kapitálu na úrovni 6,6 percenta a po zavedení nových daní klesne na úroveň 3,5 percenta. „Momentálne nemáme k dispozícií analýzu, z ktorej by sme vedeli povedať, o koľko klesne ziskovosť slovenských bánk po zavedení dodatočných daní,“ dodal Hudák.

Maďarsko vyššie zdanenie bánk od budúceho roku zrušilo pre výrazný pokles úverov. „Hlavným negatívom slovenského bankového odvodu je rastúce riziko obmedzovania úverovania pre niektoré skupiny klientov, napríklad rizikovejšie firmy, v dôsledku oslabenia rastu vlastného kapitálu,“ upozorňuje Laznia. Takýto scenár podľa vlády na Slovensku nenastane pre zavedenie spoločnej meny euro. „Úrokové sadzby od Európskej centrálnej banky sú na historických minimách a celá súčasná menová politika je nastavená na podporu úverovania pomocou lacných zdrojov,“ hovorí Hudák.

Pre obavu z príliš vysokého daňového zaťaženia vláda tiež do konca tohto roku a na celý budúci rok zrušila finančným domom povinnosť odvádzať peniaze do fondu ochrany vkladov. Od roku 2015 by mal súčasný odvod automaticky klesnúť na polovicu, keďže dovtedy banky prostredníctvom neho odvedú do rezolučného fondu 500 miliónov eur. Ďalšie zníženie daní o polovicu príde pri dosiahnutí sumy 750 miliónov eur a daň sa automaticky zruší, keď suma peňazí vo fonde dosiahne miliardu eur.

Peniaze v rezolučnom fonde budú súčasťou štátnych aktív, čím pomôžu znižovať defi -cit verejných financií. Zároveň budú môcť byť použité len na riešenie problémov bankového sektora či vyplácanie vkladov obyvateľov v prípade krachu niektorej banky. Ministerstvo financií tiež upozorňuje, že dvesto miliónov eur získaných v budúcom roku od bánk je náhradou za prípadné zvýšenie dane z pridanej hodnoty na 21 percent.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ