Moody's potopila rating Nokie hlbšie do špekulatívneho pásma

ČTK | 23.07.2012 21:27
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
Medzinárodná ratingová agentúra Moody's v pondelok znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti fínskeho výrobcu mobilných telefónov Nokia o ďalšie dva stupne hlbšie do špekulatívneho kategórie.

Agentúra po zlých výsledkoch firmy za posledný štvrťrok očakáva, že Nokia bude mať v ďalších štvrťrokoch vyššie straty, než sa čakalo.

Agentúra rating Nokie znížila na Ba2 z doterajšieho stupňa BA1. Od apríla agentúra znížila firme rating už tretíkrát. V špekulatívnej kategórii, ktorá znamená, že do cenných papierov firmy nemôžu investovať fondy s konzervatívnou stratégiou, majú od apríla rating Nokie aj ďalšie dve svetové agentúry Standard & Poor's a Fitch.

Nokia minulý týždeň oznámila, že jej čistá strata v druhom štvrťroku stúpla takmer štvornásobne na 1,4 miliardy eur a jej tržby kvôli prepadu predaja inteligentných telefónov klesli o 19 percent. Podľa Moody's nie je isté, že by nové inteligentné telefóny Nokie založené na operačnom systéme Windows od Microsoftu získali trhový podiel na úkor dominantných produktov od konkurentov Apple a Samsung.

Podľa agentúry bude novým inteligentným telefónom Nokie so systémom Windows Phone 8 trvať niekoľko štvrťrokov, než začne vytvárať zisky.

„Vzhľadom na skromné zisky divízie mobilných telefónov a divízie Nokia Siemens Network agentúra Moody's očakáva návrat k ziskovosti až v druhom polroku 2013,“ uviedla Moody's podľa agentúry Reuters.

Nokia bola viac ako desaťročie najväčším výrobcom mobilných telefónov na svete. V tohtoročnom prvom štvrťroku ju však podľa výskumnej spoločnosti Gartner predstihol juhokórejský rival Samsung.