Merkelovej vláda verí ECB, koaličný partner by banku zažaloval

SITA | 30.07.2012 16:47
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
Európska centrálna banka (ECB) si plní svoje povinnosti a Nemecko má pevnú dôveru v jej nezávislosť. Vyhlásil to v pondelok hovorca nemeckej vlády Georg Streiter a zopakoval, že Berlín naďalej odmieta zavedenie spoločných dlhopisov alebo akúkoľvek inú formu zdieľania dlhov v rámci eurozóny.

Vláda podľa neho nevidí dôvod na právne kroky proti ECB pre jej program nákupu dlhopisov. Táto myšlienka predtým zaznela z prostredia Slobodnej demokratickej strany (FDP), ktorá je menším partnerom vo vládnej koalícii nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Vicepremiér spolkovej krajiny Hessensko a regionálny líder FDP Jörg-Uwe Hahn v rozhovore pre denník Die Welt uviedol, že v reakcii na kontroverzné nákupy dlhopisov problémových členov eurozóny by mal Berlín zvážiť podanie žaloby na ECB pred Súdnym dvorom EÚ (ECJ).

Očakávania, že ECB ohlási nový ambiciózny program boja s dlhovou krízou, minulý týždeň oživil jej prezident Mario Draghi, keď vyhlásil, že ECB v snahe o zabránenie kolapsu eurozóny podnikne všetky potrebné opatrenia. Draghi tiež uviedol, že jej mandát banke umožňuje intervenovať na dlhopisových trhoch, pokiaľ neprimerane vysoké náklady na obsluhu verejných dlhov narušujú riadne fungovanie monetárnej politiky.