Eurozóna by mala ukázať zuby a Grécko vyhodiť, tvrdí Bavor

ČTK | 05.08.2012 09:12
peniaze, euro, bankovky
Ilustračné foto
Zadlžené Grécko by malo ešte v tomto roku odísť z eurozóny. Uviedol to minister financií spolkovej krajiny Bavorsko Markus Söder v rozhovore pre nemecký denník Bild am Sonntag.

„Podľa mojej prognózy by malo Grécko do konca roka vystúpiť (z eurozóny),“ povedal minister. „Každé nové podporné opatrenie alebo zmiernenie podmienok by bolo chybou. Atény by mali byť exemplárnym príkladom toho, že eurozóna tiež dokáže ukázať zuby,“ dodal.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

Poskytnutie ďalšej pomoci Grécku by podľa Södera bolo „vylievaním vody do púšte“. „Vinu za problémy v Grécku nesú Gréci, nikto iný,“ vyhlásil minister. Dodal, že zotrvanie Grécka v eurozóne by spôsobilo Nemecku značné hospodárske škody.

Odchod Grécka z eurozóny by bol podľa ministra dôležitým signálom pre ďalšie zadlžené európske krajiny, ako sú Španielsko a Taliansko. „Je tiež dôležité, aby Španielsko a Taliansko videli, čo sa stane, keď niekto nespláca dlhy,“ povedal minister. „Ak Grékom prejde ich taktika naťahovania reforiem a splácania dlhov, potom sa celý systém zrúti,“ dodal.

Začiatkom mája 2010 sa Grécko stalo prvým štátom eurozóny, ktorý požiadal ostatné krajiny platiace eurom o finančnú pomoc. Ani čiastka 110 miliárd eur, poskytnutá Aténam výmenou za ďalšie úsporné opatrenia, problém s gréckymi financiami nevyriešila. Už nasledujúci rok preto eurozóna spolu s Medzinárodným menovým fondom pripravila druhý balík finančnej pomoci vo výške 130 miliárd eur.

Grécko sa teraz snaží presvedčiť veriteľov, aby mu vyplatili ďalšiu časť dohodnutej pomoci. Grécko má peniaze na splátky dlhov zhruba do augusta, zatiaľ čo ďalšia časť pomoci by mala doraziť najskôr v septembri. Vláda už preto rieši, ako by mohla získať preklenovací úver.