Shell plánuje kvôli kríze stiahnuť 15 miliárd USD z európskych bánk

ČTK | 06.08.2012 15:15
Dolár, euro, mena, peniaze Foto:
Ilustračné foto
Britsko-holandský ropný gigant Royal Dutch Shell plánuje kvôli dlhovej kríze stiahnuť až 15 miliárd dolárov z európskych bánk a presunúť ich do Spojených štátov. Informoval o tom v pondelok britský denník The Times. Hovorca podniku podľa agentúry DPA túto správu neskôr v zásade potvrdila.

„Zmenila sa naša ochota prijímať úverové riziká v Európe. Kríza ovplyvnila našu ochotu poskytovať pôžičky,“ citoval denník finančného riaditeľa spoločnosti Simona Henryho. Shell podľa denníka plánuje stiahnuť svoje finančné prostriedky zo všetkých bánk v južnej Európe, ktorá je najviac zasiahnutá dlhovú krízou.

Namiesto držania hotovostných rezerv na účtoch v Európe chce firma peniaze investovať v USA, a to napríklad do štátnych dlhopisov. Podľa hovorkyne podniku ide o bežnú zmenu vkladovej stratégie. Presun by sa mal týkať iba rezervnej hotovosti. Shell je v Európe naďalej nútený držať určitú časť peňazí, aby bol schopný financovať svoje operácie, napísala agentúra Reuters.

Shell teraz podobne ako konkurenti zápasí s poklesom cien ropy v dôsledku spomalenia rastu svetovej ekonomiky. Čistý zisk spoločnosti sa v druhom štvrťroku prepadol o viac ako polovicu na zhruba štyri miliardy dolárov.