Juncker: Odchod Grécka z eurozóny by sa dal zvládnuť

ČTK | 07.08.2012 16:46
Euro, peniaze, kríza Foto:
Ilustračné foto
Odchod Grécka z eurozóny by bol pre menovú úniu zvládnuteľný, hoci by nebol žiaduci. Povedal to v utorok v nemeckej televízii WRD luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, ktorý tiež predsedá Euroskupine, platforme stretnutí ministrov financií eurozóny.

„Z dnešného pohľadu by to bolo zvládnuteľné, to ale neznamená, že je to žiaduce. Nieslo by to značné riziká, najmä pre obyčajných ľudí v Grécku,“ povedal Juncker. Na otázku, či môže kategoricky vylúčiť grécky „exit“ z eurozóny, Juncker povedal: „Najmenej do konca jesene áno. A potom tiež.“

Grécko začiatkom roka 2010 upadlo do dlhovej krízy a dostalo od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu pomoc 110 miliárd eur. Tá ale problém s dlhmi krajiny nevyriešila a tak v tomto roku sa medzinárodní veritelia dohodli s Gréckom nadruhom balíku pomoci vo výške 130 miliárd eur.

Atény však výrazne zaostávajú v plnení dohodnutého plánu úspor a reforiem, čo vyvoláva čoraz početnejšie dohady o ich odchode z menovej únie. Európski politici obhajovali v minulosti bezprecedentne nákladné záchrannej balíky pre Grécko tým, že jeho kolaps by viedol k panike na trhoch a strhol by do krízy ďalšie európske ekonomiky.